Zde může být vaše reklama.

Hudba vojenských souborů rozezní centrum Olomouce

Hudba vojenských souborů rozezní centrum Olomouce

foto: Olomouc.eu

23. 08. 2021 - 08:06

Olomoučané se mohou po roční přestávce, kterou způsobila pandemie koronaviru, těšit na hudbnu vojenských kapel a souborů. Festival vojenských hudeb proběhne v Olomouci už během posledního srpnového pátku a soboty. Své tradiční místo najde v centru Olomouce, na Horním náměstí, vstup je zdarma.

 

„Olomouc jako pevnostní město pojí s armádou bohatá historie, proto je festival zavedenou kulturní akcí, která vojenskou tradici připomíná a navazuje na ni,“ ocenila pro web města náměstkyně primátora pro kulturu a cestovní ruch Markéta Záleská.

„Kromě toho, že dokáže nalákat do centra města zase jinou skupinu návštěvníků, příjemně zapadá i do našeho konceptu multižánrového festivalu s názvem Pohoda u Trojice, na který Olomoučany i turisty lákáme po celé léto pravidelně v pátky a soboty,“ doplňuje náměstkyně.

Během festivalu se mohou návštěvníci těšit na zajímavý program. A to i přesto, že v jeho názvu letos chybí slovo mezinárodní. I z toho je patrné, že kvůli vývoji pandemie a měnícím se opatřením v jednotlivých evropských zemích se na festivalu neobjeví armádní hudební uskupení ze zahraničí.

Dvoudenní program na 27. a 28. srpen, který připravilo Posádkové velitelství Praha a posádka Olomouc, láká návštěvníky nejen na muzikantské umění, ale i na řadu atraktivních armádních prezentací.

„V rámci doprovodného programu je mohou návštěvníci zhlédnout na Horním náměstí v pátek od 15 hodin. Chybět nebude představení techniky Pozemních sil AČR a Vojenské policie nebo ukázky vojenských kynologů,“ uvádí za organizátory velitel Posádkového velitelství Praha plukovník Radek Šíba.

Slavnostní zahájení proběhne v pátek, v 17:30. Na místě bude první zástupce náčelníka Generálního štábu Armády České republiky generálporučík Jaromír Zůna. V určený čas zazní korunovační fanfára. Bude následovat vystoupení Vojenského uměleckého souboru Ondráš.

 Vrcholem pátečního dne bude v 19:30 koncert Vojenské hudby Olomouc se zpěvákem Ondřejem Rumlem.

„Program letošního ročníku festivalu je vskutku pestrý. Budete se moci zaposlouchat do tónů lidových písní, popových, muzikálových či jazzových melodií. Můžete se rovněž těšit na vystoupení výjimečných pěveckých sólistů, také instrumentálních sólistů vojenských orchestrů, kteří hrají na tradiční i méně známé hudební nástroje. Doprovodný program představí především zajímavou vojenskou techniku, ale svou pestrostí jistě osloví všechny věkové kategorie příznivců této akce,“ doplňuje velitel Posádkového velitelství Praha plukovník Radek Šíba.

Také v sobotu budou pro návštěvníky přichystané vojenské hudební melodie. A na závěr celého festivalu v 19:30 vystoupí Ústřední hudba Armády České republiky se sólistkou Dashou a operní pěvkyní Lucií Silkenovou.

Festivaly vojenských hudeb mají v nejen v Olomouci, ale i v Kroměříži dlouholetou tradici. Konají se nepřetržitě od roku 1992, jen s výjimkou let, kdy organizaci festivalu znemožnily povodně nebo nedávná covidová pandemie.

 

Další články