Zde může být vaše reklama.

Kyjevský balet našel útočiště v Olomouci

Kyjevský balet našel útočiště v Olomouci

foto: Olkraj.cz

20. 03. 2022 - 18:00

Olomouckému kraji se podařilo zajistit ubytování skupině uprchlíků, kteří jsou členy Kyjevského městského baletu. A to není všechno. Díky spolupráci se podařilo umělcům domluvit prostor pro zkoušení přímo v Moravském divadle Olomouc.

 

„Členům souboru jsme v první fázi zajistili ubytování v Olomouci, následně se přesunou do Velké Bystřice. Projevili opravdu velký vděk za to, že jsme jim nabídli pomoc ve chvílích, kdy jejich země zažívá tak těžké časy,“ uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Kyjevský balet se v těchto dnech postupně přesouvá do Olomouce, na Moravu dorazí z Francie, kde ho válka na Ukrajině během zahraničního turné zastihla. V krajském městě budou umělci pokračovat ve své práci.  

„Náš baletní sál bude k dispozici kyjevským kolegům pro tréninky a zkoušky. Velmi stojíme o to, aby se naši hosté představili také před publikem. V této chvíli jednáme o podrobnostech vystoupení,“ dodal David Gerneš, ředitel Moravského divadla Olomouc.

„Ve hře je i možnost, že baletní soubor vyrazí na turné po České republice. V jeho rámci by mohla proběhnout vystoupení také v dalších městech Olomouckého kraje,“ doplnil krajský radní pro oblast kultury Jan Žůrek.

Olomoucký kraj zajišťuje a organizuje pomoc pro tisíce dalších válečných uprchlíků, kteří utíkají z Ukrajiny. Na plné obrátky pracuje Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině. To sídlí v Hanáckých kasárnách a aktuálně vyhlašuje materiální a potravinovou sbírku.

Další články