Zde může být vaše reklama.

Je to jen návrh? Výtvarník David šokuje: Navrhuje banner proti Staňkovi!

Výtvarník David šokuje: Navrhuje banner proti Staňkovi!

29. 06. 2019 - 11:00

Známý český výtvarník Jiří David navrhl ve veřejném příspěvku na facebooku pověsit na budovu Muzea umění banner, kterým se vymezuje proti stále ještě ministru kultury Staňkovi. Ministr na ní vystupuje jako Boblig z Edelstadtu ve známé scéně z filmu Kladivo na čarodějnice.

"Navrhuji dát po dobu neodchodu Staňka na MUO tento banner. Ještě možná i s textem: Vraždící losinská a šumperská bestie jménem Boblig, šílený inkvizitor a jeho ochránci, kníže Liechtenstein a olomoucký biskup téhož příjmení, vstoupili koncem 17. století do dějin jako tvůrci hrůzostrašného hororu monstrózních čarodějnických procesů, při nichž osobně fanatický mnohonásobný vrah Boblig fyzicky a psychicky zmasakroval, umučil, okradl o čest a majetek a nakonec zaživa upálil přes stovku nevinných obětí, včetně šumperského kněze, děkana Kryštofa Aloise Lautnera. Triumfující bestii nikdo nezastavil. Fanatismus a arogantní zvůle tehdejší moci vygenerovaly takovou institucionalizovanou hrůzu a davovou hysterii, že se nikdo nikoho nezastal. Vraždící triumfující bestialita změnila iracionalitu v realitu, v dokonalý horor o dokonalém zatmění rozumu," uvedl David v příspěvku, který adresoval jednomu z hlavních olomnouckých oponentů ministra Staňka Davidu Hrbkovi.

David se na stranu Muzea umění staví od počátku vypuknutí kauzy Soukup. Na koncertě Sbohem pane ministře dokonce vystoupil jako speciální host během koncertu kapely Tata Bojs.

Další články