Zde může být vaše reklama.

Fáze následnictví je ve firmě rozhodující, říká Libor Suchánek, zakladatel společnosti Sulko

Fáze následnictví je ve firmě rozhodující, říká Libor Suchánek, zakladatel společnosti Sulko

28. 09. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Sulko, jedna z nejvýznamnějších firem v regionu v českých rukách, má za sebou pětatřicet let na trhu. Zakladatel Libor Suchánek (SULKO = Suchánek Libor Kvalitní Okna) pomalu předává firmu synovi a z povedeného následnictví má radost.

reklama poutak

Vzpomenete si na to, jak se firma před pětatřiceti lety zakládá?
Vždycky je za tím nějaký příběh, každý ho má. A každý dojde tam, kam v životě míří. Jste nějak nastavený, pánbu si vás nějak stvořil, a postupem času si to najdete. Můj tatínek pocházel od Lipníka, byl špička ve šlechtění skotu. Sílu k životu, k podnikání, jsem obdržel odtud. Dostal jsem ji v genech. Já jsem ve třiceti letech dělal v Postřelmově technického náměstka na Státním statku a pod sebou jsem měl stavbení skupinu. Podnik pak byl zrušen, a založili jsme stavební formu JANCO, což byl první krok. Pak jsme se rozdělili, a soustředil jsem se pouze na okna. Tak vzniklo Sulko.

Jaká to byla doba? Pověstná devadesátá léta?
Byla tu zelená louka. Kdo začal, mohl podnikat. Na druhou stranu úvěry v bankách byly úročeny až sedmnácti procenty. Devadesátá léta ale byla obrovskou příležitostí pro schopné lidi, která se už nikdy nebude opakovat.

Dokážete srovnat tehdejší a dnešní dobu?
Rozdíl je hlavně v tom, že trh je dnes nasycený. Doslova přesycený, což dřív nebyl. Tehdy byl hladový, a v roce 1993 mi bylo jasné, že všechna okna se musí vyměnit. Jenže tento trh je současně omezený, nejsou to potraviny. Paneláky se už jednou vyměnily a kdy přijde další výměna, po pravdě nevím. Dnes nás živí rodinné domky a export; pracujeme pro Belgii nebo Švýcarsko. Zvlášť léta 2011 až 2012 byla mimořádně těžká. Obecně je trh dnes menší, než byl. Kdysi se pohyboval na úrovni patnácti miliard. Dnes tak šest nebo sedm. Je to polovička.

Syn po vás přebírá vedení společnosti. Jste rád?
Jsem absolutně rád. Učí se rychle. A fáze následnictví, ta je v životě každé firmy rozhodujícím momentem. Firma je vždycky postavena na energii vůdce, a pokud ta energie dochází, není za ni jiná substituce, než skvělý management, nebo potomek. Syn přijal vizi a kulturu a jde dál, což je mimořádně důležité. Protože každý máme svoji roli a úlohu na tomto světě. Vezměte si takovou rodinu Swarovských. Je to velmi široká rodina, a od deseti, patnácti let připravují mladé na to, jaké je jejich poslání a že budou mít majetek. Připravují je na následnictví. Je to nutné, a velmi, velmi důležité.

Olomoucký kraj obvykle statistikami příznovými pro podnikání příliš neoplývá. Jakým způsobem svůj domov vnímáte Vy?
Možná nejsem oprávněný se k tomu vyjadřovat. Rozhodně mi tady chybí dlouhodobé horizonty, ale to se spíš bavím o centrální politice. Krajské reprezentace jsou přeci jen obvykle s tím regionem více sžité, a funguje to, dokud se do toho nezačnou plést národní zájmy. Tedy nemám, co bych jim vyčítal. Narodil jsem se v Šumperku, a tenhle kraj miluju. Ale doba se velmi mění. Nejmenší nezaměstnanost je dnes třeba ve Frýdku Místku, kde bývala největší. Jak se to stalo? Nacpaly se investiční pobídky cizincům, a já to považuji za strašlivé. Kdyby se totéž dalo českým podnikatelům, vytvoříme mnohem, mnohem víc. Do budoucnosti je nutné podporovat vznik učňovských středisek, vzdělávání. A víc motivovat lidi z praxe. Pak mohou vznikat kvalitní firmy a dobrá řemesla.

Chcete zakládat střední školu?

Celý rozhovor v tištěném vydání Hanáckého Večerníku 29.9.2017

Další články