Zde může být vaše reklama.

Divadlo pomáhá Gerneš: Už máme takřka hotový náhradní plán

Gerneš: Už máme takřka hotový náhradní plán

foto: moravskedivadlo.cz

04. 04. 2020 - 15:00

Moravské divadlo Olomouc muselo vzhledem opatřením k potlačení epidemie koronaviru zrušit plánovaný program. O tom, jaká vliv má tato situace na fungování divadla jsme hovořili s ředitelem Davidem Gernešem. „Nejde jen čekat s nataženou rukou, proto divadlo zavedlo úsporný režim od prvních dní současného stavu. Všechna opatření se snažíme zavádět tak, aby byly pro divadlo co nejhospodárnější, ale zároveň ke všem zaměstnancům co možná nejpřívětivější a sociálně únosné,“ uvedl. A zmínil také spoustu projektů, kterými se divadlo snaží pomáhat.

Jak moc ovlivňuje současný stav ekonomický chod divadla? Je to pro vás velký problém? Odložili jste 100 let českého divadla v Olomouci. Bude nutný nějaký úsporný režim?
Pro divadlo je současný stav, kdy nemůžeme hrát a dělat, to co je našim hlavním poslání, velmi problematický. A to zejména po stránce ekonomické. Zároveň však chápu, že v současné době musí ekonomické zájmy a múzy stranou. Na prvním místě je zdraví všech a poté, až zvládneme boj s virem, tak bude třeba znovu nastartovat ekonomiku a pokud možno pomoci všem dotčeným odvětvím. Nejde však čekat jen s nataženou rukou, proto divadlo zavedlo úsporný režim od prvních dní současného stavu. Všechna opatření se snažíme zavádět tak, aby byly pro divadlo co nejhospodárnější, ale zároveň ke všem zaměstnancům co možná nejpřívětivější a sociálně únosné. V neposlední řadě musíme držet celé divadlo v dobré kondici, dál připravujeme nové premiéry, umělci musí opakovat své role a texty, připravujeme koncepčně nové projekty. Zkrátka chceme být připraveni na maximální možné úrovni hned v první den možnosti hrát.

Nemáte potíže s tím, že by lidé chtěli vracet předplatné?
Na všechna představení Moravského divadla si lze zajistit vstupenky dvěma způsoby. Buď má divák abonmá na více představení, nebo si koupí vstupenku na jednotlivé představení. Tyto vstupenky mohou diváci vracet den po odehrání onoho představení. Vstupenky zakoupené online vracíme automaticky na účet, ze kterého byly placeny. Vstupenky, které si diváci koupili fyzicky na pokladně, tak musí vrátit opět fyzicky, což teď z důvodu uzavření pokladny nejde. Momentálně neumíme říci, kolik procent vstupenek budou diváci vracet. Každopádně na to budou mít 30 dnů po znovu otevření pokladny. Dostáváme však zprávy od našich fanoušků, že vstupenky nebudou chtít vracet, že nás tím chtějí podpořit. Velice si takového gesta vážíme a moc divákům děkujeme. Pro mě i mé kolegy je to zavazující, abychom v budoucnu drželi úroveň našich představení co nejvýše a všichni diváci byli spokojeni. Abonenty jsme zatím informovali o tom, že se budeme snažit hledat náhradní termíny v době, kdy divadlo otevřeme. Jelikož se však snižuje pravděpodobnost, že budeme schopni v této sezóně vše slíbené dohrát, tak v současnosti ladíme poslední detaily náhradního řešení, o kterém budeme držitele předplatného informovat v nejbližších dnech. Již nyní bych jim chtěl poděkovat za podporu a trpělivost. Věřím, že nám zachovají přízeň i nadále.

Snažíte se i v nepříjemném období pomáhat ostatním. V divadle se šijí roušky, na sociálních sítích běží projekt pro maturanty. Chystáte ještě nějaké další podobné akce?
Jsem rád, že většina kolegů z divadla vzala nemožnost hrát jako výzvu, kdy se snaží vymýšlet nejrůznější způsoby, jak pomoci těm nejpotřebnějším nebo pobavit a potěšit všechny v těchto nelehkých dnech. Mimo dva zmíněné projekty mi dělá teď radost projekt Nakup s divadlem, ve kterém zajišťujeme nákupy, venčení psů a další aktivity pro seniory nebo osoby a rodiny s nemožností si zajistit tyto věci sami. Baletu běžel projekt rozcvička s baletem, činohra připravila deskovou hru Diváku, nenuď se, kterou si mohou zájemci zdarma stáhnout na internetu a na našich sociálních sítích běží pravidelná talk show Rozhovory v papučích, kde kolegyně z opery, Petra Zindler, zpovídá ostatní členy uměleckých souborů našeho divadla. S radnicí teď chystáme jednu velice zajímavou věc, o které budeme v nejbližších dnech informovat a máme nachystaná i další překvapení.

Co v současné době můžou vůbec dělat soubory? Nelze zkoušet. Třeba balet, ten musí trénovat pravidelně.
Je to složitá situace, první týden, než vláda vyhlásila celostátní karanténu jsme ještě normálně zkoušeli a připravovali vše podle původního plánu. Jen jsme večer nehráli. S tím, jak se situace zhoršovala, jsme museli přijmout i my další opatření. Mimo to, že se kolegové podílí na výše zmíněných aktivitách, tak se musí udržovat v perfektní kondici. Takže balet se připravuje individuálně v domácích podmínkách. Naštěstí v době vyspělých technologií je například možné mít trénink online. Činohra, opera a opereta pak v domácích podmínkách cvičí, opakují texty, načítají nové hry a připravují scénáře a návrhy dalších aktivit. Dá se říct, že divadlo je v nestandardních podmínkách, ale i v této době neutichlo.

Ovlivňuje aktuální situace i přípravy na novou sezonu?
Sezony se v divadle plánují většinou dva roky dopředu, takže by asi hodilo říct, že nás situace neovlivňuje, ale opak je pravdou. Ovlivňuje a to z mnoha aspektů. V tuto chvíli jsme například měli abonentům posílat brožury s novým předplatným, což nám vzhledem k situaci přijde nemístné, takže jsme nabídku odložili. A to nejen z etických důvodu, ale i ryze praktických. V současné době řešíme, kdy odehrajeme premiéry naplánované na toto jaro a finanční stránku věci. Naštěstí už máme takřka hotový náhradní plán, jak dál a mohu všechny ujistit, že se mají na co těšit.

Nezvažujete, že by divadlo případně fungovalo i v době prázdnin? Aby tak divák nepřišel o zážitek. Nebo takové věci nejdou plánovat, když není jasný termín konce všech opatření.
Uvažujeme o spoustě věcí. Máme teď plán na situaci, že se začne hrát v květnu, v červnu nebo až srpnu či září. Bohužel díky tomu, že nevíme, kdy se divadla otevřou, tak je těžké říct, že jak to reálně bude. Do našich úvah mimo umělecký aspekt vstupují i plánované rekonstrukce a opravy, které jsou dlouhodobě naplánované na léto, i když se nyní snažíme maximum možného dělat v těchto dnech. Každopádně mohu slíbit, že v létě nás diváci, pokud to situace dovolí, uvidí pod širým nebem jako v minulosti.

Další články