Zde může být vaše reklama.

Bývalý ředitel muzea Staněk ho odvolal, nový ministr ho vyznamenal

Staněk ho odvolal, nový ministr ho vyznamenal
Michal Soukup, ministr kultury Lubomír Zaorálek a Jiří Žalm.

foto: www.muo.cz

05. 02. 2020 - 09:14

V úterý obdržel bývalý ředitel olomouckého muzea prestižní cenu Artis Bohemiae Amicis za celoživotní práci a dlouhodobé šíření dobrého jména české kultury v tuzemsku i zahraničí. Ocenění Michalu Soukupovi a Jiřímu Žalmanovi předal ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Michal Soukup vedl Muzeum umění v Olomouci od roku 2013, než byl loni za bouřlivých okolností odvolán tehdejším ministrem kultury Antonínem Staňkem. Ale Soukupova cesta se s muzeem spojila dávno předtím, než začal zastávat funkci ředitele. Dokonce se podílel už na jeho vzniku a pak jako zástupce ředitele vybudoval Arcidiecézní muzeum v Olomouci i Kroměříži.A kromě toho byl kurátorem mnoha úspěšných výstav.

Díky jeho vedení muzeum dosáhlo mnoha úspěchů. K nejvýznamnějším oceněním patří European Haritage Label. A velkého úspěchu dosáhla také výstava Rozlomená doba 1908-1928.

Ministerstvo kultury uděluje cenu Artis bohemiae Amicis od roku 2000. Je určena k ocenění dlouhodobé a významné činnosti fyzické osoby, jež cílevědomě přispěla nebo přispívá k šíření dobrého jména české kultury v tuzemsku i v zahraničí, ať již svou vlastní uměleckou činností nebo mimořádným uměleckým výkonem, sponzorstvím, propagací kulturního dědictví, soudobé umělecké a literární tvorby a interpretace, uměnovědy a kritiky nebo soudobého českého kulturního dění a jeho dějin obecně.

Michal Soukup obdržel v loňském roce také polské vyznamenání Bene Merito za výjimečný přínos pro rozvoj kulturní spolupráce mezi Polskem a Českou republikou.

Další články