Zde může být vaše reklama.

Trávník potřebuje péči Romanovský: O hřiště se musíme starat neustále

Romanovský: O hřiště se musíme starat neustále

foto: Petr Pelíšek

29. 03. 2020 - 20:00

Fotbalisté SK Sigma Olomouc mají, jako všichni sportovci, v současném nouzovém stavu s karanténou jen individuální přípravu a na společné tréninkové jednotky do klubových areálů nechodí. Což ovšem neznamená, že hrací plochy jsou bez údržby. Stará se o ně Dušan Romanovský, groundsman SK Sigma. „Nemůžeme nechat růst trávu jako někde na louce,“ vysvětluje olomoucký trávníkář.

Hráči mají volno, netrénují společně, ale vy musíte do práce chodit pořád.
Ano. Samozřejmě chodíme do práce v úsporném režimu, děláme jenom to opravdu nejnutnější. To, že je nouzový stav, ještě neznamená, že se hřiště nesmí a nemůže sekat. Nemůžeme přijít za pár týdnů a mít na hracích plochách půl metru vysokou trávu. Takže samozřejmě děláme nezbytně nutné práce, to znamená sečení, hnojení a strojní práce. Je to nyní trošku ulehčené pouze v tom, že se na hřištích netrénuje ani nehraje, takže nemusíme hrací plochy upravovat po zátěži. To je jediná změna. Jinak se o hřiště musíme starat tak, jako v běžném režimu.

Laik by si mohl říct – proč je potřeba trávu pořád sekat, proč nemůže trošku odrůst?
To nemůžeme dopustit vzhledem k samotné kvalitě trávníku. Odsekávat se může maximálně jedna třetina trávy, pokud bychom ji na hřišti nechali přerůst a pak ji sekali, tak bude ve špatném stavu, bude už žlutá, ve stresu. Trávník se musí neustále udržovat tak, jako kdyby se hrálo.

Co to přesně obnáší starat se nyní, v závěru března, o trávník? Můžete třeba sekat s trošku větší pauzou, když se nehraje?
Ne. Trávník se seče podle růstu. Nemůžeme si dovolit nechat ho jen tak, nechat ho přerůst. Zatím ještě trávník tolik neroste, ale už bude duben, to je jeden z nejdůležitějších měsíců pro trávu. To už budeme sekat standardně třikrát týdně. Ale když je dobré počasí a je nahnojeno, tak se třeba v květnu seče každý den.

Hrát ani trénovat se nesmí. Z druhé strany – prospěje taková pauza trávníku? Bude pak kvalitnější?
Určitě se tím, že je bez zátěže, zlepší. Ale my bychom na ní raději zátěž měli a byli v normálním nenouzovém stavu.

Na trávník má také vliv počasí v zimních měsících. Změnilo se něco v tomto směru v posledních letech? Třeba s plísní sněžnou, s tou už tolik problémů jako dříve není.
Ony zase přicházejí jiné choroby, je to takový koloběh. Zima byla mírná, přesto běželo vyhřívání, protože ranní mrazíky byly. A plíseň sněžnou, tu jsme řešit nemuseli, letos se neobjevila.

Trávník na Andrově stadionu je tedy v takovém stavu, že kdyby pan Prymula řekl zítra se může hrát, tak stačí jen nalajnovat a hraje se?
Bezpochyby!

Další články