Tento týden o muži, který vyměnil kuchařský nůž za dláto
Rok 2020 byl kvůli covidovým restrikcím pro mnoho lidí silným šokem, který mnohdy přinesl změnu…
03. 11. 2019 - 15:00
Úrodnou Hanou proslavily nejen lidové zvyky a bohaté kroje, ale také některé gastronomické speciality. Tou nejznámější jsou určitě tvarůžky, lehký sýr z odtučněného mléka. Hanácká kuchyně toho ale nabízí daleko víc. V historie se v této oblasti jedlo prosté a jednoduché jídlo, maso si naši předci dopřávali hlavně při velkých událostech. Základ hanáckého jídelníčku tvořily kaše, polévky a především lahodné omáčky, ze sladkých jídel pak nejrůznější buchty a koláče. Projděte si společně s námi výběr těch nejzajímavějších receptů z Hané.
Z vlažného mléka, droždí a cukru si uděláme kvásek. Ten pak přidáme k mouce, vejcím a rozpuštěnému máslu. Do těsta doplníme ještě citronovou kůru a špetku soli. Těsto by mělo být polotuhé, potom jej necháme vykynout.
Po vykynutí rozdělíme na 4 až 6 dílů podle toho, jak velké koláče chceme mít. Těsto rozválíme na menší placky, naplníme tvarohem, znovu vyválíme. Na konec je potřeme povidly a posypeme připravenou drobenkou. Tu si vyrobíme prostým smícháním másla, polohrubé mouky, cukru a vanilkového cukru.
Rok 2020 byl kvůli covidovým restrikcím pro mnoho lidí silným šokem, který mnohdy přinesl změnu…
Během včerejšího dne se na svou cestu za oceán vydal z olomoucké zoologické zahrady jeden z dnes…
Ve středu vyjde další číslo Hanáckého Večerníku, ve kterém se opět vrací recepty, které zvládnete…
Dnes si společně ukážeme recept na vynikající pikantní kuřecí s hořčicí a bramborem. Jde o recept…
Letos to bude již 15 let, co olomoucký europoslanec Jan Březina přišel s originálním nápadem –…
O další úspěšné rozmnožení zvířat v olomoucké zoologické zahradě se v minulých dnech postarali…