Dnes:16°C

Zítra:16°C

Sobota 1.10. Igor
Menu

Smažený sýr. Český fenomén, který nám Brusel jako národní specialitu neuzná

Smažený sýr. Český fenomén, který nám Brusel jako národní specialitu neuzná

foto: Archiv

16. 03. 2022 - 17:00

Letos to bude již 15 let, co olomoucký europoslanec Jan Březina přišel s originálním nápadem – vydobýt českému smaženému sýru evropskou ochranu a prosadit ho v Bruselu jako národní specialitu hned vedle Třeboňského kapra, Valašského frgálu a Hořických trubiček. Březinu jedni chválili za vlastenecký přístup, druzí tvrdili, že si z nás nepokrytě a populisticky dělá srandu. Poslanec nakonec návrh ani neprosazoval a mediální bublina zase splaskla. To ovšem nijak nezměnilo přístup Čechů k jejich oblíbené specialitě, která se před několika lety v hodnocení stravenkářské firmy Cheque Dejeneur ocitla na krásném čtvrtém místě hned za českou klasikou typu svíčková a řízek.

Představa vytuněného smažáku, s vrstvou strouhanky tak akorát, nakyslou chutí tatarské omáčky, s máslovým bramborem nebo hranolky vyvolají u mnoha Čechů napříč generacemi podobnou reakci jako u Pavlovových psů. Nebudeme si nic nalhávat – smažený sýr je prostě fenomén. A nepřidat ho do menu si troufne jen opravdu tvrdý šéfkuchař. Víte, že existuje facebooková skupina Smažené sýry v ČR? Přes 8000 fanoušků sdílí fotky a recenze lákavých i bizarních podob smažáků, tak jak je připravují kuchaři z celé naší vlasti. Někdy to chce silný žaludek.

Je potřeba si otevřeně říct, že poslanec Březina by ani s celým českým národem v zádech v boji s bruselskými byrokraty neuspěl. Smažený sýr je sice český fenomén, ale není původem z Česka. Obalovaný sýr můžete dostat v mnoha zemích světa, samozřejmě v jiné podobě a složení. Náš způsob přípravy a servírování vás dohoní na Slovensku, v Polsku nebo v Rakousku. V Řecku se obejdete bez tatarky a brambor, ale místo eidamu vás potěší smažená feta v těstíčku. Italové si oblíbili smaženou mozzarellu nebo scamorzu. Takže nápad smažit sýry v moučném obalu nebude ryze český. A tušíte, kolikrát se obalovaný sýr (v podobě eidamu, hermelínu, nivy nebo tvarůžků) objevil v nabídce poledních menu olomouckých restaurací v úterý tento týden? Správně – 26x.

Další články