Zde může být vaše reklama.

Byli na šampionátech Mapei Merida Kaňkovský táhnou starší žáci a kadetky

Mapei Merida Kaňkovský táhnou starší žáci a kadetky

foto: archiv redakce

19. 07. 2022 - 15:05

Olomoucký mládežnický oddíl Mapei Merida Kaňkovský má za sebou polovinu silničářské sezóny. Povedla se hlavně starším žákům a kadetkám, kteří sklízeli úspěchy na mistrovství České republiky (MČR) i Olympiádě mládeže. Juniory postihla na domácím šampionátu silná viróza, a tak to na medaile letos nevyšlo. Šanci na další úspěchy mají junioři na závodě Regionem Orlicka, na který se chystají příští týden.

Medailové žně měl olomoucký cyklistický tým na MČR žáků a kadetů, které pořádal Jeseník. Dařilo se starším žákům, když Jakub Tesařík vyhrál závod jednotlivců i časovku. Antonín Žufánek byl bronzový v časovce. V kadetkách získala zlato a stříbro Nela Kaňkovská a bronz Adéla Pitnerová.

„Jakub Tesařík vyhrál rozdílem třídy časovku, když druhému v cíli nadělil 38 sekund. V jednotlivcích to nebyl profilem tak těžký závod a závěr byl na hodně úzké silnici. Tonda ‚Žufánek na úkor vlastního výsledku skvěle rozjel Kubovi Tesaříkovi spurt a ten bral díky tomu zlato. Kadetky zase ukázaly, že jsou dlouhodobě mezi nejlepšími v republice „chválil svěřence i svěřenkyně trenér a manažer olomouckého týmu Mapei Merida Kaňkovský Jiří Kaňkovský.

Mistrák v Jeseníku bohužel nevyšel kadetům. V hromadném závodě se dostali 3 km před cílem do hromadného pádu Raška a Jaroš a 300 metrů před metou ještě Piták, a tak brali medaile jiní. I tak jsou kadeti v týmech v Českém poháru na druhém místě „Kluci jsou prvoročáci, sbírají zkušenosti, které bohužel přináší i hromadné kolize. Letos beru u nich každý výsledek na bedně za vynikající, protože konkurence je obrovská. Musíme být trpěliví, sklizeň u nich přijde příští rok, věří svým klukům Kaňkovský.

Jakub Tesařík i Nela Kaňkovská zářili také na nedávné Olympiády mládeže v Olomouci. Nejúspěšnějším sběratelem vzácných kovů byl Jakub Tesařík, který do medailové sbírky Olomouckého kraje přispěl třemi zlatými a jednou stříbrnou medailí. „Olympiáda se mi moc líbila jak závod v cross country, tak bikros se jel na krásné trati. Se ziskem medailí jsem moc spokojen, rozhodně jsem nečekal že budu tolikrát na stupních vítězů, počítal jsem s tím, že vyhraji tak jednu medaili. Konkurence byla víceméně stejná jako na závodech Českého poháru a musím moc poděkovat trenérovi Jiřímu Kaňkovskému, který mě na závody výborně připravil,“ řekl Jakub Tesařík. Nela Kaňkovská získala jedno zlato a jedno stříbro.

V celkovém pořadí Českého poháru vede Nela Kaňkovská pořadí kadetek a Jakub Tesařík starší žáky. Týmy starších žáků a kadetek pak vedou celkové pořadí ČP. Ve středu čeká oba výběry MČR žáků a kadetů ve vytrvalostních závodech na dráze. 

Juniory skolila na MČR viróza.

Junioři měli svůj mistrovský závod na konci června v Mladé Vožici na Táborsku. Olomoucký oddíl však před startem postihla viróza. Přesto dokázali být v časovce Tomáš Přidal 5. a Marek Majdanics 9. V hromadném závodě pak osamocený Daniel Mráz vybojoval 9. místem také alespoň umístění v desítce. „Na republikovém mistrovství se nám tým kvůli nemoci rozpadl. Mráz dobral antibiotika těsně před závody, Stanislav Pátík ani nestartoval. V oslabení beru deváté místo Dana Mráze jako aspoň slabou náplast. Taková je cyklistika, když nejste zdraví, není možné v tvrdé konkurenci bojovat o medaile. Ale jsme v půli sezóny, jedeme dál,“ doplnil Kaňkovský.

Na juniory, kteří vedou pořadí ČP Techniserv Cupu družstev a v jednotlivcích je stále první Přidal před Pátíkem, čeká příští víkend etapový závod Regionem Orlicka. Svojí náročností a konkurencí tradičně top závod evropských parametrů. „Pojede 162 cyklistů z několika zemí, bude to vynikající závod jako každý rok. Budeme chtít aspoň jednou stupně vítězů, to je náš cíl. Nominaci ještě budeme dle zdravotního stavu a formy tvořit, ale opírat bychom se měli o D. Mráze, T. Přidala, J. Bittnera a M. Majdanicse,“ dodal olomoucký trenérský bard.

Další články