Zde může být vaše reklama.

Krajské šampionáty Náměšť patřila cyklokrosařům a bikerům

Náměšť patřila cyklokrosařům a bikerům

foto: archiv redakce

30. 09. 2019 - 22:24

Areál amfiteátru v Náměšti na Hané patřil i díky podpoře Olomouckého kraje, Statutárního města Olomouc a městyse Náměšť na Hané předposlední zářijový víkend vyznavačům cyklistiky. Za nádherného babího počasí se na trati vytyčené pořadateli z Kolarny Olomouc a Ethic-sportu pod taktovkou ředitele všech podniků Romana Brandýse uskutečnily duatlony dospělých i mládeže, první závody cyklokrosového Oderského poháru a mistrovství Olomouckého kraje v cross country horských kol pro rok 2019. Celkem se na náročném, rychlém a suchém okruhu se značným převýšením vystřídalo ve všech disciplínách přes 200 sportovců a dějiště navštívilo přes 500 účastníků.

Páteční odpoledne patřilo triatletům, při dalším pokračování Hanáckého poháru si během hodiny trvání závodu sestávajícího z běhu, MTB a závěrečného běhu nejlépe vedl domácí Ladislav Zajíček.

V sobotu před polednem byl odstartován letošní Oderský pohár v cyklokrosu. Zahájily nadějní adepti tohoto sportu především z Moravy, kde se na start 20min. klání postavila i osmiletá Tereza Mičková z Vrbna pod Pradědem. Nejsledovanější byla kategorie Elite a juniorů, po zajímavém průběhu závodu se v cíli z prvenství radoval Daniel Mayer z KC Hlinsko před Matějem Ulíkem z Express CZ – Tufo team Kolín, třetí dospurtoval Jakub Říman z TJ AŠ Mladá Boleslav.

Po slavnostním dekorování úspěšných cyklokrosařů ve 13 kategoriích se v sobotní podvečer setkala mládež do 15 roků. Ve třech duatlonových závodech se za mohutného povzbuzování rodičů, prarodičů i diváků děti vydaly vstříc běhu, horských kolám a ještě jednou běhu. Spokojenost na tvářích mladých účastníků i přihlížejících byla završena vyhodnocením, kdy pořadatelé z Triatlon teamu Kolarna odměnili úplně všechny mladé sportovce.

V nedělním cyklokrosu se nejen rozdávaly další body do poháru, ale bojovalo o titulu mistrů Olomouckého kraje v cyklokrosu. Opět první na 1500m dlouhý okruh za náměšťským zámkem odstartovali nejmladší, žáci, žákyně, kadeti, kadetky, ženy a juniorky Prestiž a dramatičnost hlavního závodu Elite, mužů a juniorů podtrhla účast závodníků z Polska, Slovenska a Rakouska. Nicméně vynikající formu v začátku domácí cyklokrosové sezóny potvrdil obhajobou sobotního vítězství Daniel Mayer z KC Hlinsko. Publikum bylo nadšené z druhého v pořadí juniora Jana Zatloukala, odchovance pořadatelské Kolarny, nyní v dresu Nutrend Specialized racing. Na třetím a čtvrtém místě skončili po deseti odjetých okruzích populární Emil Hekele z Loštic před kamarádem, stavitelem trati a partnerem Oderského poháru Lubomírem Petrušem z Ethic-sportu.

Středeční odpoledne završilo bohatý cyklistický program v amfiteátru v Náměšti na Hané. Uskutečnilo se zde mistrovství Olomouckého kraje v cyklokrosu pro rok 2019. Roman Brandýs z Kolarny krosový okruh prodloužil o lesní pasáže a tak se na 2350 dlouhé trati utkali opět bikeři od 8 let až po dospělé. V žácích si titul po stíhací jízdě ve třech okruzích vybojoval Jakub Tesařík z Kolarny před Janem Urbanem z SKC Tufo Prostějov a Matyášem Pírkem z Luha Píry. V mužích masters si výborně vedl Martin Hájek z Kolarny, který získal v této kategorii titul mistra Olomouckého kraje pro letošní rok v cross country MTB, v Elite vyhrál cyklokrosař Lubomír Petruš.

Další články