Zde může být vaše reklama.

Blíží se Hanácké gravel Ve Střeni navážou na tradici cyklistických závodů

Ve Střeni navážou na tradici cyklistických závodů

foto: archiv redakce

02. 03. 2023 - 17:16

V obci Střeň po kratší odmlce navážou na tradici cyklistických závodů. V sobotu 22. dubna 2023 se zde uskuteční závod v nové cyklistické disciplíně gravel. Tento nový závod bude mít i nový název, který je typický pro náš region, a to Hanácké gravel. Závod ve Střeni bude součástí závodů Gravel Bohemia Cupu – ČESKÝ POHÁR 2023.

Myšlenka uspořádat první český pohár vznikla již v loňském roce v hlavě Petra Brudr Svobody z Hlinska, který uspořádal v loňském roce mistroství České republiky v této cyklistické disciplíně a spojil se s Českým svazem cyklistiky a nadšenci v daných regionech.

V Olomouckém kraji se pro tuto myšlenku nadchli Petr Březina, který v regionu pořádá spousty akcí pro cyklisty a sám vede cyklo team Kolárna, a propagátor cyklistiky i ostatních sportů Roman Brandýs, jenž se v cyklistice pohybuje, trénuje děti a pořádá cyklistické i triatlonové soutěže již více jak 30 let.

Slovo dalo slovo Petr Březina a Roman Brandýs si řekli, proč nepsat tuto historii, domluvili se s Petrem Svobodou, plácli si navzájem s tím, že závod v Olomouckém kraji bude historicky první závod Českého poháru Gravel Bohemia Cuou 2023. „Nyní jsme ve stádiu příprav, komunikujeme s lesy ČR, CHKO Litovelské Pomoraví, Městskou policií Štěpánov i dalšími zainteresovanými orgány, aby vše proběhlo hladce, jak má, a byli všichni spokojeni. Jsme velice rádi za bývalé i současné špičkové cyklisty, kteří nám už dnes přislíbili účast, jako například Tomáš Konečný, Lubor Tesař, Jan Hruška, Zdeněk Mlynář, Jiřinka Ščučková a řadu dalších. Také jsme rádi za obrovskou podporu pana starostu Střeně i místních spolků a také za záštitu kraje. Myslím si že první český pohár bude mít vysokou úroveň a i první historické tituly Olomouckého kraje v této disciplíně budou v dobrých rukou. Co je však naší prioritou, to jsou mládež a děti, vždy sám osobně mám velikánskou radost, když vidím sportovat děti v jakémkoliv sportu, sám jsem si dal za úkol, oslovit s Michalem všechny školy a školky v okolí s propagací akce i sportu obecně,“ říká Roman Brandýs.

Míst, kde uspořádat tento závod, se nabízelo více, ale oba dva pánové si právě vzpomněli na tradici cyklistických závodů v obci Střeň, kdy pořadatelé vždy předvedli bezchybnou dokonalou práci s využitím zázemí obce. Proto oslovili Michala Frantíka, rodáka z této obce a bezprostředně pana starostu obce Jiřího Nevimu, následně představili tento závod zastupitelům obce Střeň a místním složkám. Bylo dohodnuto, mohla se rozjet práce směřující k hlavnímu cíli, a to ke dni D k samotnému závodu. Počítá se s dopoledním programem, závody pro ty nejmenší a mládež a nezapomíná se i na odpolední, večerní hudební vložku. „Věříme, že tento závod vejde opět do dějin obce a sportovní veřejnosti nejen v Olomouckém kraji, ale i v celé České republice. Také chceme přivést děti ke sportování a zároveň myslíme na širokou veřejnost. Našim cílem je přilákat sportující veřejnost, širokou veřejnost, partnery závodu, děti, ale také i média, která jistě zpropagují v první řadě sport,“ říká Michal Frantík.

Další články