Zde může být vaše reklama.

Zastavění 44 hektarů Hněvotín podává žalobu na kraj. Nechce stavbu vědeckého centra

Hněvotín podává žalobu na kraj. Nechce stavbu vědeckého centra
Hněvotín nesouhlasí s výstavbou biomedicínského centra na ploše 44 hektarů. Podává proto žalobu. (Ilustrační foto)

foto: Archiv redakce

26. 06. 2020 - 10:01

Obec Hněvotín má jasno. Chce ve svém okolí hezkou přírodu, ne lány jedné plodiny nebo zastavěné plochy. Před několika dny starosta obce pohrozil zemědělcům, kteří si pronajímají obecní půdu, aby začali pole rozdělovat remízky, jinak nájem obec ukončí. Teď obec podává žalobu kvůli sporné stavbě biomedicínského centra.

Jedná se o 44 hektarů přímo sousedících s obcí, na kterých by mělo vyrůst biomedicínské centrum. Starosta má z projektu obavy.„Biomedicínská centra existují v zahraničí, není to nic neobvyklého, ovšem mají tři, čtyři hektary. Ne čtyřiačtyřicet,“ řekl pro Deník starosta Hněvotína.

Pokud by centrum stálo na celé vymezené ploše, první domy obce by byly pouze 200 metrů o něj. A obec vidí zábor kvalitní zemědělské půdy v takovém rozsahu jako nesmyslný. Proto obec napadla změněný krajský územní plán a na Olomoucký kraj podává žalobu.

„S návrhem žaloby jsme se již seznámili a ke krajskému soudu bude podána každým dnem,“ sdělil ve středu Deníku starosta Hněvotína Jaroslav Dvořák.

V případě správní žaloby musí soud rozhodnout do 60 dní. Hněvotín bude zastupovat renomovaná kancelář Frank Bold Advokáti z Brna. Pokud Hněvotín soud vyhraje, je obec ochotna jednat o vystavění centra na mnohem menší ploše než je zatím plánováno.

Kdyby naopak obec u soudu neuspěla, hodlá práva občanů bránit cestou stavbeního zákona jako účastník územního a stavebního řízení. „Budeme se vyjadřovat k zastavovací studii, výšce budov, hustotě zastavění,“ uvedl Dvořák.

Další články