Zde může být vaše reklama.

Do Jeseníků míří davy turistů, nemocnice ošetřují více případů

Do Jeseníků míří davy turistů, nemocnice ošetřují více případů
Na Šeráku bylo plno také předminulý víkend, fotografie pochází z 9. května.

foto: Lukáš Blokša

18. 05. 2020 - 09:31

Přes 300 pacientů ošetřili během posledního týdne lékaři chirurgické ambulance Jesenické nemocnice, která patří do skupiny AGEL. Téměř třetina z těchto pacientů pak vyhledala pomoc lékařů během pohotovostních hodin během prodlouženého víkendu. Lékaři tak apelují na sportovce a turisty, kterými se Jeseníky začali s teplejším květnovým počasím plnit, aby byli opatrní a důsledně používali ochranné pomůcky.

„Za poslední týden jsme ze 300 pacientů chirurgické ambulance ošetřili 180 lidí, kteří utrpěli úraz. Nejčastěji se jednalo o zlomeniny, těch bylo čtyřicet, a alarmující je i počet úrazů hlavy, kterých za posledních sedm dní evidujeme 23. Většina ošetřených osob naštěstí měla v době úrazu helmu, která prakticky vždy snižuje riziko závažného poranění,“ uvedl primář ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí Jozef Janošec, s tím, že mezi pacienty převažovali dospělí. Většina úrazů byla naštěstí lehkého charakteru a pacienti tak mohli být po ošetření propuštěni domů. Hospitalizace pro úraz byla nutná v 10 případech.

V letním období každoročně stoupá počet ošetřených úrazů v souvislosti se sportem, ale i zdánlivě nenáročnými rekreačními aktivitami. Převládajícími poraněními jsou tržné rány, pohmožděniny, končetinová poranění od vykloubenin po zlomeniny, ale i zmíněné úrazy hlavy. „Nejčastější příčinou je přecenění vlastních sil nebo podcenění reálného rizika a podmínek v dané situaci. Lidé často například neodhadnou, nakolik je daný terén vhodný pro turistiku, nakolik spolehlivé je jejich kolo, nebo třeba kolik energie a sil ještě mají,“ varuje MUDr. Jozef Janošec s tím, že samostatnou kapitolou je pak alkohol, který je velmi záludný a nebezpečný jak při jízdě na kole, tak i při pobytu ve vodě a všech dalších sportovních aktivitách, při kterých zhoršuje koordinaci a zpomaluje rychlost reakcí.

OBRAZEM: 9. květen na Šeráku

Lékaři Jesenické nemocnice proto apelují, že základem při provozování sportovně-rekreačních aktivit by měla být zvýšená opatrnost, nošení ochranných pomůcek, nepřeceňování vlastních sil a schopností i dostatečné seznámení s prostředím a pomůckami.

Chirurgicko-traumatologická pohotovost Jesenické nemocnice funguje o víkendu nepřetržitě, a to na chirurgických ambulancích v hlavním vestibulu nemocnice. V týdnu péči o úrazy zajištuje chirurgická ambulance a vždy ve čtvrtek odpoledne je také k dispozici traumatologická poradna ortopedie ke konzultaci léčby nitrokloubních či závažných končetinových poranění.  V Jesenické nemocnici je nepřetržitě k dispozici plně vybavený sál se skiaskopií a také artroskopickou věží k ošetření i náročnějších poranění v úzké spolupráci ortopeda a chirurga.

Další články