Zde může být vaše reklama.

Schovejte se včas Kraj se chystá na silné bouřky a vítr až 100 km/h

Kraj se chystá na silné bouřky a vítr až 100 km/h

foto: archiv

07. 08. 2019 - 13:00

Meteorologové varují před silnými bouřkami. Aktuální výstraha platí skoro pro celé Česko do středečního rána. V úterý po páté hodině silně pršelo ve středních a západních Čechách. Bouřky podle meteorologů hrozí také ve středu odpoledne a večer. Ve východní polovině Česka můžou být velmi silné, řekl Radiožurnálu meteorolog Štefan Handžák.

Velkou část Česka v úterý odpoledne a v noci ojediněle zasáhnout silné bouřky s přívalovým deštěm, krupobitím a silným větrem. Ve středu dopoledne bouřková činnost utichne, odpoledne ale opět zesílí, přičemž největší intenzity má dosáhnout ve východní polovině území. V noci na čtvrtek budou bouřky postupně slábnout, do rána ale může ojediněle spadnout až 70 milimetrů srážek.

Na Vysočině a v Jihomoravském, Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji budou bouřky ještě silnější. Při přívalovém dešti může spadnout kolem 40 milimetrů srážek, vítr v nárazech může dosáhnout až rychlosti 90 kilometrů v hodině a můžou padat až dvoucentimetrové kroupy.

V noci na čtvrtek bouřky zeslábnout nejdříve v Čechách, poté i na Moravě a ve Slezsku. „V kombinaci s vydatnějším deštěm může v celkovém úhrnu do čtvrtečního rána ale ojediněle spadnout 40 až 70 milimetrů srážek,“ doplnili meteorologové.

V souvislosti s tím upozorňují na možné rozvodnění menších toků a zatopení níže položených míst. Vítr může lámat větve a vyvracet stromy, lze tedy očekávat škody na majetku, výpadky proudu nebo problémy v dopravě. Lidé by se měli mít na pozoru také před blesky a úrazy od padajících nebo poletujících předmětů.

Další články