Zde může být vaše reklama.

Olomoucký kraj přispěje obcím z Litovelska na boj proti komárům

Olomoucký kraj přispěje obcím z Litovelska na boj proti komárům
Komár a oblast Litovelského Pomoraví, které teď trápí komáří kalamita.

foto: Pixabay

13. 07. 2020 - 12:09

Litovelsko - O tom, že obce na Litovelsku bojují s komáří kalamitou, jsme vás už informovali. Komáří kalamita v poslední době trápí hlavně Litovel. Na pomoc s hmyzem teď obcím, které s kalamitou bojují, přispěje Olomoucký kraj. Finance poskytnuté z rozpočtu by měly jít na nákup efektivního postřiku, který hubí larvy komára ještě předtím, než se z nich vylíhne otravný a bodavý hmyz.

Hejtmanství vyhoví požadavku starostů v plné výši. Řečí čísel – pošle jim rovných 180 tisíc korun. Záměr musí schválit ještě krajští radní. Přemnožení komáři trápí Litovelsko opakovaně a kraj s jejich hubením pomáhal už v minulosti.

„Postřik se bude aplikovat v katastru obcí Litovel, Bílá Lhota, Červenka, Pňovice, Příkazy, Náklo a Střeň. Komáří kalamitu odstartovaly bohaté dešťové srážky, kvůli kterým se Morava na mnoha místech vylila do lužních lesů. Tam se bodavý hmyz začal velmi rychle množit,“ vysvětlil Ladislav Okleštěk, hejtman Olomouckého kraje.

Komáří kalamita? Deset bodanců za minutu

Život v místech, kde jsou přemnožení komáři, není jednoduchý. Spánek v noci je prakticky vyloučený a přes den by člověk nedal z ruky plácačku. Za kalamitu se považuje stav, když člověka bodne více než 10 komárů za minutu. Útočí pouze samičky, samečci se živí rostlinnými šťávami.

Další články