Zde může být vaše reklama.

Postřiky jsou nutné Litovelsko zlobí komáří kalamita

Litovelsko zlobí komáří kalamita

foto: litovel.eu

01. 07. 2020 - 06:00

Vzhledem ke klimatickým podmínkám – častým dešťům a vysokým teplotám – zase po delší době trápí Litovel a okolí zvýšený výskyt komárů. A tak muselo dojít k zásahu. Město o tom informovalo na svém webu.

Stejně jako v loňském roce, tak i letos došlo, dokonce dvakrát, k aplikaci ekologického přípravku Vectobac WG do lagun v blízkosti Litovle a dalších okolních obcí. První aplikace proběhla začátkem dubna a druhá 18. a 19. června, kdy přišlo doporučení od hygieniků. Přesto to nestačilo. Tato aplikace ničí komáří larvy a nic jiného. Nestálost počasí v podobě tepla a dešťů je ideální pro množení nových ohnisek i mimo stálé laguny. Tudíž i v mokřadech, loukách a podobně se líhnutí komárů dařilo a nebylo v možnostech specialistů aplikovat přípravek všude. Jen pro zajímavost – komáří larvy bez známek života hibernují i šest let.

Zasedla pracovní skupina složená ze zástupců obcí, které jsou členy takzvaného fondu společného postupu pro likvidaci komárů, s Odborem životního prostředí města Litovel. Dohodli se na následujícím postupu: pokud počasí dovolí, tak ve čtvrtek 2. července dojde ke speciálnímu postřiku přípravkem AQUA Py, a to přímo v nejpostiženějších ulicích Litovle (pozn. Pavlínka, Pošmýlská, Šmakalova, Nová, Sochova, Lesní zátiší, Wolkerova, Bezručova, Revúcká, Zahradní, Králová, Komárov, Vítězná, Novosady, Červenská, Chořelice) formou rozprašování roztoku smíchaného s vodou. Nejedná se o látku, která byla aplikovaná před lety, jelikož její užívání je již zakázané z ekologických důvodů.

Dále bude postřik aplikován v obcích Březové, Tři Dvory, Víska, Nová Ves, Nasobůrky a Unčovice. Vše bylo konzultováno s CHKO Litovelské Pomoraví. Tento postřik nezabíjí včely, je cílený jen na komáry. Aplikace bude ve III. a IV. zóně odstupňované ochrany k použití biocidů. Bude se tedy jednat o aplikaci pouze v intravilánu, ne v lese. „Aplikaci bude vykonávat deratizační firma v časovém horizontu od 20 do 24 hodin. Je možné, že během aplikace zaznamenáte větší hlučnost. Doporučujeme si tento den zavřít okna. Věříme, že postřik bude alespoň částečně účinný,“ píše se na litovelském městském webu.

Podle potřeby a klimatických podmínek bude dále pokračovat i preventivní postřik do lagun prostředkem Vectobac. Vzhledem k výraznému výskytu komárů je potřeba také zasáhnout přípravkem Predator 3D (pozn. 3D repelent - tekutá moskytiéra) na místech s vyšším výskytem obyvatel (pozn. dětská hřiště, zastávky hromadné dopravy, posezení a podobně). Tento přípravek odpuzuje minimálně 48 hodin komáry.

Další články