Zde může být vaše reklama.

Bezpečnostní rada kraje Život v kraji omezují opatření proti šíření koronaviru

Život v kraji omezují opatření proti šíření koronaviru

foto: Lukáš Blokša

11. 03. 2020 - 06:01

V reakci na nařízení i doporučení vlády České republiky, ale také na první potvrzený případ koronaviru Olomouckého kraje, se do opatření proti němu pustil nejen kraj, ale také města jako Olomouc, Přerov, Prostějov

Kraj

V souvislosti s opatřeními, které v úterý 10. března vydala vláda, rozhodla bezpečnostní rada kraje o tom, že upraví jízdní řády autobusů. Protože budou uzavřeny základní, střední, vyšší odborné i vysoké školy, pojedou autobusy v prázdninovém režimu. O tom, kdy začne toto opatření platit, budou obyvatelé kraje včas informováni.

Nemá smysl vypravovat autobusy, které by jely prázdné. Samozřejmě nastavíme systém tak, aby opět vyjely v momentě, kdy bude mimořádné opatření zrušeno,“ uvedl Ladislav Okleštěk.

Krajský úřad navíc vytvořil informaci pro školy, aby věděly, jak mají během mimořádného opatření postupovat. Materiál byl rozeslán do jednotlivých škol a zástupci těchto institucí nebo rodiče je najdou i na webu.

Bezpečnostní rada také doporučila organizátorům kulturních, sportovních, náboženských a společenských akcí, aby se striktně řídili mimořádným opatřením vlády. To od úterní osmnácté hodiny zakazuje pořádání aktivit s účastí nad sto osob.

Členové bezpečnostní rady řešili také distribuci ochranných pomůcek. Ty budou soustředěny na třech místech v kraji – konkrétně u zdravotnické záchranné služby a na infekčních odděleních v nemocnicích v Prostějově a Hranicích.

Olomouc

O jednání krizového rady v Olomouci jsme vás informovali přímo z místa.

S účinností ode dneška, středy 11. března, je přerušena výuka na základních, středních a vysokých školách na území města. Město proto vydalo příslušný pokyn směrem k vedení škol. Provoz mateřských škol a jeslí zůstane prozatím zachován. „Toto rozhodnutí se může změnit, pokud by se situace na území města dramaticky měnila,“ uvedl Jan Langr, vedoucí odboru ochrany. Situace bude znovu vyhodnocena v pátek 13. března.

Od včerejší 18. hodiny budou zrušeny akce, kterých se účastní sto a více osob. Z tohoto důvodu bude uzavřeno například Moravské divadlo Olomouc a neuskuteční se avizované větší kulturní akce. Preventivní opatření se dotknou i řady dalších zařízení na území města.

 

Prostějov

O opatřeních, které Bezpečnostní rada navrhla, bude město průběžně informovat na webových stránkách a podrobnosti budou poskytovány i v dalších médiích. 

„Lidé by se také měli pečlivě zvážit doporučení ministerstva zahraniční týkající se výjezdů do zahraničních oblastí, v nichž už byla nemoc prokázána a dále se striktně držet doporučení krajské hygienické stanice.“ prozradil primátor Jura.

Přerov

Opatření proti koronaviru se dotknout také života v Přerově. Zástupci města vzali na vědomí nařízení, spočívající v přerušení výuky na základních, střední a vyšších odborných školách.

„Rodiče dětí do deseti let věku mají možnost být s dítětem doma na takzvaném paragrafu. Od zítřka bude v každé základní škole pověřená osoba, která bude příslušné tiskopisy přímo v kanceláři škole vydávat a potvrzovat,“ řekl přerovský primátor Petr Měřínský.  Rodiče musejí počítat i s tím, že v rámci těchto opatření se nebudou konat ani plánované školní lyžařské zájezdy či školy v přírodě, stopku dostaly i všechny další akce pořádané školami.

„Zavřené zůstanou i družiny. Školní jídelny sice nebudou vařit pro školáky, ale nadále budou chystat stravu pro mateřské školy a pro veřejnost. Došlo-li by ke změně, budeme strávníky včas informovat,“ doplnila vedoucí odboru sociálních věcí a školství přerovského magistrátu Romana Pospíšilová. Zdůraznila přitom, že omezující opatření se netýkají mateřských škol a jeslí, zajištěna bude také dosud vykonávaná péče pro přerovské seniory.

Pro více informací můžete navštívit stránky města Přerova.

Jeseník

Opatření proti koronaviru zavádí také Jeseník. Jde hlavně o kulturní akce, ale také zavření škol.

„Pokud je to možné, prosíme diváky, aby vstupenky vrátili na stejném prodejním místě, kde je zakoupili. Rezervace jsou dočasně pozastaveny. O tom, zda budou příští týden promítání probíhat nebo budou také zrušena, budeme včas informovat. Totéž platí i pro divadelní představení,“ uvedla ředitelka Městských kulturních zařízení Petra Fusová. Mimořádné opatření se zatím nedotklo Knihovny Vincence Priessnitze, ve které bude provoz probíhat beze změn.

Naopak školy od zítřka osiří, výuka se až do odvolání ruší. Žáci Základní školy Jeseník obdrží podle slov jejího ředitele Dominika Liberdy úkoly na doma a jejich rodiče mají sledovat web školy s aktuálními informacemi. „Telefonicky jsem hovořila s řediteli základních a středních škol včetně městských kulturních zařízení a zeptala se na konkrétní opatření, která provedou. Zároveň jsem jim za město nabídla pomoc, pokud ji budou potřebovat při řešení této situace,“ řekla starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová.

Šumperk

"Elektronická úřední deska je zřizována s ohledem na zákon č. 500/2004 Sb., správní řád, § 26 a je určena ke zveřejňování dokumentů vyvěšených na úřední desce Městského úřadu Šumperk způsobem umožňující dálkový přístup. Obsah elektronické úřední desky má informativní charakter. Dokumenty, které jsou zde zveřejněny, se vyskytují i na stacionární úřední desce Městského úřadu Šumperk, která je umístěna na ulici Hlavní třída naproti České spořitelně," stojí na webu města Šumperk.

Další články