Zde může být vaše reklama.

Anketa Lídři politických stran a hnutí na téma zimní stadion

Lídři politických stran a hnutí na téma zimní stadion
Zimní stadion v Olomouci (srpen 2019)

foto: (C) Krajské Večerníky s.r.o.

20. 09. 2019 - 06:00

Zimní stadion, to je v Olomouci již tradiční téma. Sportovní zařízení, ve kterém hrají hokejisté HC Olomouc extraligu, není zrovna v ideální kondici a v poslední době se kolem oblíbené plecharény množí i řada dalších otazníků.

Kromě plánované rekonstrukce areálu olomouckého zimního stadionu je zásadní otázkou k dořešení i nájemní vztah s městem, do jehož revize se nyní snaží vstoupit nejen kompetentní zástupci radnice, ale i spolek Hanácká sportovní mládež, vedený bývalým obráncem a poté marketingovým manažerem klubu Mariem Cartellim, jak zaznělo v našem článku o překvapivé nabídce pronájmu zimního stadionu dne 14.9.2019.

V zájmu zpřehlednění situace jsme se rozhodli položit v anketě Hanáckého Večerníku lídrům olomouckých politických stran a sdružení následující otázky:

Jaké řešení pronájmu zimního stadionu byste považoval(a) za nejvýhodnější pro město a jeho občany a jak hodnotíte dosavadní stav?

 

Miroslav Žbánek (ANO)

Zimní stadion v Olomouci slouží celé řadě sportů, provoz stadionu je velmi nákladný a navíc potřebuje obrovské investice do modernizace. Model, kdy je majitelem stadionu město a nájemcem a současně provozovatelem hokejový klub, je v principu správný, to ostatně deklarovalo i zastupitelstvo města. Změnit se ovšem musí podmínky tohoto nájemního vztahu, které jsou dnes pro město jasně nevýhodné, tedy například výše nájmu či forma hrazení nákladů na provoz a údržbu stadionu. Vztah přitom musí současně garantovat podmínky, které hokejovému klubu umožní důstojně reprezentovat město v extralize. O podobě budoucí smlouvy intenzivně jednáme, je to náročné téma s řadou důležitých právnických detailů.

 

Martin Major (ODS)

Zachování hokeje, krasobruslení i bruslení veřejnosti je pro nás zásadním cílem. Za nejvhodnější model správy a provozu zimního stadionu považuji ten, který byl ve formě záměru jednomyslně schválen na posledním zasedání zastupitelstva. Správný bude takový model, který nastaví transparentní vztahy mezi městem a provozovatelem, který by měl být současně i nájemcem, a současně model, který umožní pokračování nejen hokejové extraligy, ale všech sportů provozovaných na zimním stadionu včetně veřejného bruslení. Tento model však neřeší sám o sobě otázku velkých oprav a investicí, které zimní stadion nepochybně potřebuje. Na nalezení vhodného řešení i tohoto souvisejícího problému pracujeme.

 

Matouš Pelikán (KDU-ČSL)

Dosavadní stav zimního stadionu je tristní a neodpovídá stadionu krajského města ani potřebám extraligového družstva a diváckým návštěvám. Kvůli nevyjasněným majetkovým poměrům nebyl v minulosti prostor pro významné opravy, nyní se hledá cesta, jak co nejdříve opravit střechu a vybudovat druhou ledovou plochu. Co se týče pronájmu zimního stadionu, nejvýhodnější řešení bude pro město i pro občany takové, které bude v souladu s právními předpisy a předpisy EU o podpoře profesionálního sportu, zabezpečí řádný průběh extraligové sezóny, popř. jej alespoň nenaruší, umožní tréninky mládeže i dalších sportů využívajících ledovou plochu (krasobruslení, sledge hokej apod.) a současně zajistí bezpečnost návštěvníků zimního stadionu a čpavkového hospodářství a tím i bezpečnost všech obyvatel města. Zdá se vám to jako nemožné? Přesto se o to s vedením města pokoušíme.

 

Robert Runták (spOLečně)

Je nade vší pochybnost jasné, že péče o zimní stadion je dlouhodobou noční můrou Olomouce. Dosavadní uspořádání je naprosto nevyhovující, netransparentní, zatížené mnohými věcmi z minulosti, které se mj. podepsaly na tristním technickém stavu stadionu. Modelů, jak uspořádat vztahy související s užíváním zimního stadionu, je několik. Varianta, kterou schválilo zastupitelstvo, tedy že stadion bude pronajmut jednomu nájemci, je jednou z nich a je pro naše hnutí akceptovatelná. Podmínkou však je, že se o možnost uzavřít nájemní smlouvu budou moci ucházet různé subjekty za skutečně rovných podmínek. Smlouva nechť je uzavřena s tím, kdo nabídne pro město nejvýhodnější podmínky. Samozřejmostí je, že nájemce poskytne odpovídající možnosti užívání stadionu jak extraligovému týmu, tak týmům mládeže, hobby hokejistům, krasobruslařům i veřejnosti.  Vše se musí odehrávat za zcela transparentních podmínek. Velkým přínosem by pak bylo vybudování druhé ledové plochy, které podporujeme.

 

Hynek Melichar (Piráti a Starostové)

Nový provozovatel by měl především vzejít z transparentního výběrového řízení s jasně nastavenými požadavky a rovnými pravidly pro všechny zájemce. Neměly by o něm rozhodovat zákulisní zájmy, ale pro město nejvýhodnější nabídka. Provozovatel by měl zajistit maximální využití stadionu pro veřejnost, ať už se jedná o veřejné bruslení či koncerty a současně, pakliže provozovatelem nebude přímo HCO, zajistit olomouckému hokejovému klubu komfortní podmínky pro domácí extraligové zápasy. Současný stav, kdy je přímo hokejový klub nájemcem haly za symbolické nájemné, přičemž veškerý výnos ze stadionu inkasuje klub, není pro město, které navíc provoz stadionu financuje, není průhledný, ani výhodný.

 

Tomáš Pejpek (ProOlomouc)

Před 3 roky sliboval primátor Staněk novou nájemní smlouvu na stadión, ale nic se nedělo. Dnes koalice připravuje novou smlouvu a hledá zákonný způsob, jak podporovat hokej z veřejných peněz. To je třeba pochválit. ProOlomouc jedná o tom, aby byl stadion pronajat férově nejen při výběru pronajímatele, ale i s jasnou domluvou, jak bude využíván hokejisty HCO, dalšími kluby a veřejností. Nastartovali jsme i diskuzi o dělení městských peněz mezi profesionální sport, výkonnostní a amatérský a podporu pohybu a zdravého životního stylu. Na ty další v řadě se snadno zapomíná. A v neposlední řadě připomínáme rychlou rekonstrukci střechy zimního stadionu, aby vůbec bylo kde hokej hrát.

 

Martin Jirotka (SPD) 

Tato otázka má dvě roviny. Nejvýhodnější řešení pro město a občany by totiž mohlo znamenat to, že se zde nebude hrát nejvyšší soutěž hokeje. Náš názor je ten, že extraligu zde chceme zachovat. Věříme, že v globálu je přínosná jak pro občany, tak pro celé město. Tedy nové řešení užívacích práv k celému areálu, jeho správa, provoz a údržba by mělo být dohodnuto s garantováním pokračování extraligy hokeje. Nepřikláníme se k názoru, aby si město provozovalo samo zimní stadion bez pronájmu. Souhlasíme s názorem koalice, postupovat dále s přípravou smlouvy, která splňuje podmínky veřejné podpory dle nařízení Komise EU, s tím, že zimní stadion pak můžou využívat i ostatní sportovní kluby a zařízení.

 

Jiří Zima (KSČM)

Provozovatel zimního stadionu musí garantovat jeho plnohodnotný provoz, to je především zachování nejvyšší hokejové soutěže, zajištění prostoru pro hokejovou a krasobruslařskou mládež a ostatní sporty, pro které je ledová plocha nezbytnou podmínkou. Druhou podmínkou, pokud nebude dobudována v Olomouci druhá ledová plocha, je garance bruslení pro veřejnost minimálně v současném rozsahu. Z tohoto pohledu je dosavadní stav plně uspokojivý, veškeré problémy o kterých se v souvislosti se zimním stadionem hovoří, vyplývají z jeho technického stavu a z, v minulosti, špatně definovaných finančních požadavcích ze strany města na stávajícího provozovatele a to se již podařilo vyřešit. Dle našeho názoru, pokud se podaří nastavit správně vztah majitele, města, a pronajímatele, není potřeba provozovatele zimního stadionu měnit.

 

Yvona Kubjátová (ČSSD)

Vyjádření nedodala s odvoláním na zahraniční dovolenou.

 

 

Další články