Zde může být vaše reklama.

Ochranu potřebujete v každém věku aneb Preventivní gynekologické prohlídky

Ochranu potřebujete v každém věku aneb Preventivní gynekologické prohlídky

foto: unsplash.com

27. 04. 2022 - 16:30

Pravidelné preventivní prohlídky u gynekologa nikdo nemiluje, ale mohou ženu v každém věku ochránit před nepříjemnými a někdy i velmi závažnými onemocněními.

Ke gynekologovi by měla chodit pravidelně každá žena minimálně jednou ročně (tento interval je hrazen z veřejného zdravotního pojištění) od svých 15 let. Mladé dívky se radí o ochraně před otěhotněním, řeší své zdraví s ohledem na budoucí těhotenství a mateřství, zdravý sexuální život, ale postupem let mají ženy pocit, že pokud je nic netrápí, jsou pravidelné návštěvy gynekologické ordinace zbytečný luxus. Takové zkušenosti mají nejen odborníci na Gynekologii Zlín a dobře vědí, že opak je pravdou. Řada nemocí se šíří plíživě a nenápadně, právě pravidelnost pomáhá jejich rozvoj odhalit včas, kdy je vysoká naděje na úplné vyléčení.

Nepravidelné krvácení, bolesti v podbřišku, tvrdnutí břicha
Jen zlomek obtíží, které by měly každou ženu varovat, že není všechno v pořádku. Stejně tak jakékoliv bolesti při nebo po pohlavním styku, nadměrný a zapáchající výtok, zarudnutí či vřídky na kůži v oblasti genitálu, dlouhodobé či náhlé bolesti břicha spojené s nevolnostmi či horečkou jsou jasným signálem k rychlé návštěvě lékaře.

Vyšetření může odhalit nepříjemná překvapení
Někdy se může jednat o přenosné pohlavní choroby, které se dosud neprojevily žádnými příznaky, jindy záněty, cysty, ale i zhoubné bujení. Přitom stačí velmi jednoduché a nezatěžující vyšetření. Při klasické gynekologické prohlídce lékař nejprve s pacientkou probere anamnézu, jakékoliv změny, kterých si všimla od poslední návštěvy, případné nemoci a zákroky, které prodělala. Provede kontrolu zevního genitálu, kolposkopické vyšetření, při němž lze odhalit případné změny v pochvě a na děložním čípku včetně odběru onkocytologického stěru. Ultrazvuk bývá dnes téměř běžnou součástí prohlídky, zpřesní diagnostiku a umožní detailně zkontrolovat vaječníky, vejcovody i dělohu ženy.

Nejen mladé ženy jsou v ohrožení
Cytologie (stěr) se posílá na vyhodnocení do laboratoře a v případě jakýchkoliv rizik je pacientka pozvaná na další speciální vyšetření. Zvýšený výskyt změn na děložním čípku bývá u mladých žen, které častěji střídají partnery a tím se vystavují většímu riziku nákazy virem HPV (nejen). Ovšem riziko hrozí i ženám po menopauze, které mají často pocit, že návštěvy gynekologa už nepotřebují. Hormonální změny, které s sebou přechod nese, mohou naopak do organismu výrazně zasáhnout a „rozpohybovat“ procesy bujení. Pro každý věk proto platí, prevence a péče o sebe je důležitá a to, že necítíte žádné zásadní obtíže ještě neznamená, že vaše tělo neskrývá žádné onemocnění.

 

Pozn. Žádné informace uvedené na těchto webových stránkách nejsou určeny pro účely diagnostikování ani předepisování léků. V případě záležitostí spojených s péčí o zdraví se obraťte na svého lékaře.

Další články