Zde může být vaše reklama.

Historická budova Hanácká kasárna kupce opět nenašla. Co bude dál?

Hanácká kasárna kupce opět nenašla. Co bude dál?
Hanácká kasárna od kostela Panny Marie Sněžné.

foto: Lukáš Blokša

05. 01. 2022 - 12:06

Ani třetí kolo elektronické aukce nového majitele pro historickou budovu Hanáckých kasáren v Olomouci nepřineslo. Do aukce se ve stanoveném termínu přihlásil pouze jediný zájemce, který složil i povinnou aukci ve výši 27 milionů korun. Během aukce samotné už ale nepřihodil. I v tomto případě šlo o fyzickou osobu, která se přihlásila už do předchozích kol aukce. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových teď bude podle své mluvčí Michaely Tesařové hledat další způsoby, jak kasárna prodat. V úvahu příchází i další kolo aukce.  

"ÚZSVM nyní učiní další kroky, aby tomuto výjimečnému a historicky cennému areálu nalezl co nejdříve nového vlastníka. Na základě společných jednání bude ÚZSVM o výsledku elektronické aukce informovat také Univerzitu Palackého v Olomouci, která již dříve projevila předběžný zájem o přímý nákup tohoto areálu," napsala Večerníku Tesačová.

"Věříme, že se nám pro tuto jedinečnou nemovitost v centru Olomouce podaří najít definitivního vlastníka, který pro ni nalezne smysluplné využití a vdechne jí nový život. ÚZSVM je rovněž připraven co nejdříve vyhlásit další kolo elektronické aukce," prozradila Tesařová, jaké kroky úřad podnikne v nejbližších dnech.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Fort Tafelberg: Od armády, přes nemocniční archiv, až po muzeum?

Areál Hanáckých kasáren byl vybudován v polovině 19. století. Památkově chráněný objekt, který tvoří čtyřkřídlá budova, převzal ÚZSVM na základě usnesení vlády v roce 2017 od Ministerstva obrany. Vláda pak v roce 2020 schválila jeho prodej.

"Stavba je významným urbanistickým prvkem města a ukázkou klasicistního vojenského stavitelství s ojedinělou stavební i armádní historií," uvedla Tesařová.

Další články