Zde může být vaše reklama.

Olomoucká radnice Inspekce rozhodla: radnice byla znehodnocena, pokutu ale neudělí

Inspekce rozhodla: radnice byla znehodnocena, pokutu ale neudělí

foto: Archiv redakce

07. 09. 2020 - 08:00

Před nedávnem dokončená reknstrukce olomoucké radnice vzbudila emoce u veřejnosti i odborníků. Při rekonstukci byly z radniční věže odstraněny zvony, které odbíjely čtvrt hodiny a již se do věže pravděpodobně nikdy nevrátí. Celou věc prošetřovala Památková inspekce, která rozhodla, že památka byla znehodnocena. Pokutu ale inspekce neudělí.

Památková inspekce shledala postup jako chybný, byl však vykonán v tzv. dobré víře, a proto nebude udělena pokuta. „Současný stav po kompletní výměně krovu věže radnice provedeného bez předchozího vydání závazného stanoviska orgánu státní památkové péče neumožňuje technické provedení zpět, vrácení cimbálů na původní místo ve věži. Zároveň postupem prvoinstančního orgánu památkové péče v Olomouci došlo k negativnímu zásahu do památkových hodnot radnice. Oddělením jejich součástí, tedy cimbálů a zvonů, došlo k funkčnímu znehodnocení hlavní věže radnice jak dle občanského práva, tak i ke znehodnocení kulturně-historickému,“ řekla pro Český rozhlas mluvčí ministerstva kultury Michaela Lagronová.

Inspekce také potvrdila, že rozhodnutí o odstranění zvonů (tzv. cymbálů) bylo v souladu se zákonem. Podnět na prošetření Památkové inspekci podal olomoucký národní památkový ústav. „Jsem zklamaný z toho, jaký přístup volí magistrát při obnově takto významné památky, sídla městské samosprávy,“okomentoval rozhodnutí ředitel ústavu František Chupík.

Více o olomouckých cymbálech se můžete dočíst v rozhovoru s Tomášem Pejpkem a kapanologem Františkem Johnem. V závěru rozhovoru si můžete také přečíst vyjádření Martina Majora. 

 

Poznámka: Mnozí se mohou pozastavit nad "y" ve slově cymbál. Je tam však správně, protože cymbál (specifický typ zvonu) není cimbál (strunný hudební nástroj).

Další články