Zde může být vaše reklama.

Jak dopadne rekonstrukce Červeného kostela? Kraj ji přehodnocuje

Jak dopadne rekonstrukce Červeného kostela? Kraj ji přehodnocuje

foto: Lukáš Blokša

25. 01. 2021 - 06:00

Problematická. Alespoň tak vnímá současné vedení Olomouckého kraje rekonstrukci Červeného kostela v centru Olomouce, který spadá pod Vědeckou knihovnu. Rekonstrukce začala v říjnu loňského roku. Už po volbách, ale ještě před poskládáním nové vládní koalice.

Ze skladiště, kterým Červený kostel dlouhou dobu byl, se má podle projektu stát moderní prostor s informačním centrem Olomouckého kraje. Zároveň zde má vzniknout společenský sál, recepce a kavárna.

Podle nového krajského vedení nezohledňuje projekt skutečné potřeby knihovny

Nová krajská koalice se ale ihned po volbách pustila do revize tohoto projektu. Do jejího studování se vrhl radní zodpovědný za kulturu, Jan Žůrek (Spojenci pro Olomoucký kraj).

„U rekonstrukce Červeného kostela došlo z mého pohledu k souběhu celé řady nešťastných rozhodnutí, takže výsledkem je realizace akce, která v řadě ohledů nevyhovuje skutečným potřebám knihovny,“ řekl Večerníku Žůrek.

Rovněž prohlásil, že se snaží podniknout kroky k nápravě, ale u projektu v této fázi realizace bude něco podobného velmi složité.

ČTĚTE TAKÉ: V Koželužské mohl vyrůst superúřad, nakonec se hledá jiné využití

Jako problematické se zde ukazují být také finance. Olomoucký kraj je nejzadluženějším v celé republice, realizace této akce začala jen krátce před podzimními krajskými volbami a podle vyjádření zástupců nového vedení kraje je zvláštní, že je celá akce realizovaná bez jakékoliv dotace. Přitom má rekonstrukce stát 170 milionů korun. Žůrek doufá, že se podaří nějaký zdroj příjmu dostat.

„Snažíme se externí zdroje financování získat,“ uvedl pro Večerník Žůrek.

S otázkami ohledně probíhající rekonstrukce jsme oslovili také vedení knihovny, které nás nasměrovalo zpátky na kraj.

„V tuto chvíli se nebudeme vyjadřovat. Probíhají jednání. Rekonstrukce Červeného kostela je plně v kompetenci Olomouckého kraje. V případě dotazů je zapotřebí se obrátit na člena Rady Olomouckého kraje Jana Žůrka, do jehož gesce kultura náleží," napsal na dotaz ohledně rekonstrukce Josef Kaštil z oddělení komunikace a vnějších vztahů Vědecké knihovny.

Další články