Zde může být vaše reklama.

Černé skládky v Olomouci Jak strážníci a technické služby řeší problém černých skládek?

Jak strážníci a technické služby řeší problém černých skládek?
Záběry z fotopastí.

foto: Fotopasti Městské policie Olomouc

02. 02. 2022 - 06:31

Strážníci městské policie v nedávné době oznámili, že našli další dvě černé skládky na území města Olomouce. V souvislosti s tím se na sítích objevila diskuze o tom, proč na některých místech nejsou například fotopasti. Mluvčí strážníků Petr Čunderle na to konto uvedl, že v minulosti na některých místech operativně fotopasti byly.

"V uplynulých letech byly operativně nasazeny mobilní kamery na několika místech, kde docházelo k častému porušování zákona. Zde můžeme třeba jmenovat místo s kontejnery na ulici Ladova u pošty, kde lidé odkládaly ve značné míře nepotřebné věci mimo kontejnery a díky kamerám jich bylo několik usvědčeno z tohoto protiprávního jednání," uvedl mluvčí strážníků Petr Čunderle.

Ten také popsal, jak strážníci postupují, když na černou skládku narazí. "Strážníci na místě vše zadokumentují a celý případ je následně oznámen příslušnému správnímu orgánu k dalšímu řešení pro podezření ze spáchání přestupku dle zákona o odpadech nebo dle zákona o výrobcích s ukončenou životností. O celé věci je také informován vlastník pozemku, kdy v případě, že se jedná o městský pozemek tak je vše dáno na vědomí TSMO s žádostí o odklizení," dodal Čunderle.

Co se týče statistik černých skládek, porušení zákona o odpadech a zákona o výrobcích s ukončenou životností řešili strážníci letos už v osmi případech, za loňský rok to bylo 83 případů a v roce 2020 šlo o 68 případů porušení.

K situaci se pro Večerník vyjádřil také ředitel Technických služeb města Olomouce Pavel Dostál.

"Drtivá většina obyvatel našeho města respektuje pravidla slušného chování a také platné předpisy a se svým odpadem chodí k příslušným kontejnerům nebo do sběrných dvorů. Stále jsou ovšem tací, kteří zcela nepochopitelně, z lenosti nebo bezohlednosti k životnímu prostředí, odkládají odpad mimo nádoby nebo úplně mimo kontejnerová stání. Velkým problémem se stává velkoobjemový odpad.  Bohužel musím konstatovat, že bezohlednost některých našich občanů v poslední době narůstá. Náklady na likvidaci černých skládek jdou do statisíců a jedná se o opravdu vyhozené peníze, které město Olomouc mohlo použít rozumněji. Chceme odhalit a také následně finančně potrestat neukázněné občany, případně firmy. V současné době je již po městě instalováno několik stálých, ale také mobilních kamer, které snímají vybraná kontejnerová stání. Věřím, že neukáznění občané budou identifikováni a bude s nimi zahájeno správní řízení. Připomínám, že za uložení odpadu mimo vyhrazená místa, tedy vytvoření černé skládky, může být uložena pokuta až 50 tisíc Kč. Každoročně stojí likvidace černých skládek na území města Olomouce statisíce korun, které by mohly být použity např. na nákup nových nádob nebo vybudování zpevněných stanovišť pro tříděný odpad," prozradil na otázku, zda technické služby někdy uvažovaly ve spolupráci se strážníky o nainstalování fotopastí v místech, kde se černé skládky objevují.

Dostál se vyjádřil také k tomu, jak technické služby postupují, když je jim nahlášena černá skládka.

"Nahlášená černá skládka je postoupena odboru městské zeleně a odpadového hospodářství Magistrátu města Olomouce k prověření majitele pozemku. V případě, že se jedná o pozemek statutárního města Olomouce, jsme vyzváni k odstranění odpadu. Pokud se jedná o soukromý pozemek, pak pracovníci MMOl vyzvou majitele k jeho zabezpečení. Jedná-li se o odpad vykazující nebezpečné vlastnosti, je majitel vyzván k jeho odstranění. Ohrožuje-li odložený odpad životní prostředí, mohou při nečinnosti majitele udělit finanční pokutu, nechat odpad řádně zlikvidovat odbornou firmou a náklady pak vymáhat," uvedl na dotaz Dostál.

Další články