Zde může být vaše reklama.

Kam s vánočními stromečky? Hlavně ne do gastroodpadu a do lesa

Kam s vánočními stromečky? Hlavně ne do gastroodpadu a do lesa

foto: Olomouc.eu

04. 01. 2022 - 06:00

Obyvatelé Olomouce každoročně po Vánocích řeší, co s vánočními stromečky. Zoo každoročně informuje, že pro zvířata jsou odstrojené stromečky nevhodné, jelikož se může stát, že na nich zbyl nějaký háček, často je lidé dávají také do nádob s gastroodpadem, kam ale také nepatří. Kam tedy s nimi, když už je nechcete v obyváku?

Řádně odstrojené vánoční stromečky v Olomouci patří vedle kontejnerových stanovišť na odpad, nejlépe tak, aby byly dostupné z travnaté plochy. O jejich svoz se následně postarají Technické služby města Olomouce. poprvé pro ně vyjedou den po svátku Tří králů, tedy v pátek 7. ledna, další svozy budou podle potřeby probíhat až do 14. ledna, vždy jen pro stromečky.

Spolu s gastroodpadem, kam ale stromečky jako takové nepatří a lidé je zde nemají dávat, budou technické služby vyvážet jehličnany mezi 18. a 28. lednem. Od února pak stromečky vezmou vždy, když budou vyvážet komunální odpad.

„Odstrojené stromky je nejlepší odložit ke kontejnerovému stání na odpad, ale odevzdat je mohou lidé i ve sběrových dvorech v Neředíně a v Hodolanech. Stejně tak je možné stromky i nastříhat a dát do nádob na bioodpad nebo je položit vedle nich,“ uvedla Hana Vacová z Technických služeb města Olomouce.

Technické služby se o stromečky postarají také v Jeseníku

Podobně jako v Olomouci bude svoz odstrojených vánočních stromečků v příštích týdnech fungovat také na severu regionu, konkrétně v Jeseníku.

„Odstrojené vánoční stromečky můžete odkládat u popelnic nebo kontejnerů na komunální odpad. Pracovníci technických služeb zajišťují jejich pravidelný svoz a likvidaci,“ stojí v upozornění na oficiálním webu města Jeseník.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Olomoucký exposlanec Pikal pozastaví své členství u Pirátů

Další možnost, jak pomoct s likvidací odstrojeného vánočního stromečku, je odvést ho přímo na sběrný dvůr technických služeb, který se nachází v ulici Otakara Březiny. Jsou ale také místa, kam stromečky rozhodně nepatří. „Stromečky nepatří do kontejneru na bioodpad,“ stojí dále v oznámení.

Do zoo na přilepšenou? Jen rozšířený mýtus

Desítky lidí se každoročně obracejí také na zoologickou zahradu na Svatém Kopečku, myslí si totiž, že by stromečky mohly přilepšit obyvatelům zoo. To je ale rozšířený mýtus. Nikdo totiž nedokáže zaručit, že jsou stromečky dokonalé odstrojené, případným strávníkům by tak mohlo hrozit pořezání například o zapomenutý kovový háček. Ze stejného důvodu platí také zákaz odvážet stromečky do lesa, kde by mohly ohrožovat zvěř.

"Těší nás snaha poskytnout zvířatům část Vánoc a rádi bychom alespoň takto vyjádřili poděkování. Nicméně pokud stromky přijímáme, tak pouze od prodejců, neboť u nich je minimalizováno nebezpečí, že po odstrojení zůstane ve větvích cokoliv, co by zvířatům mohlo ublížit, ať už část ozdoby, háček aj. A výběr se ještě úží, jelikož stromek by neměl být chemicky ošetřen, příliš zabalen, opatřen cedulkami," prozradila mluvčí olomoucké zoologické zahrady Iveta Gronská, jak je to s přijímáním vánočních stromečků na Svatém Kopečku.

Olomoucké vánoční stromečky, které svezou technické služby, končí na kompostárně. „Ta si poradí i s drobnými kovovými háčky zbytky ozdob i staniolem,“ ujišťuje Hana Vacová. 

 

 

Další články