Zde může být vaše reklama.

Olomouc rozdala respirátory seniorům v městských domovech

Olomouc rozdala respirátory seniorům v městských domovech

foto: Lukáš Blokša

04. 03. 2021 - 07:32

Necelých deset tisíc respirátorů se podařilo sehnat olomouckému magistrátu, který je rozdal do čtrnácti domovů pro seniory, které město spravuje. Pracovníci rozvezli respirátory typu FFP2 začátkem tohoto týdne, slavnostní předání proběhlo ve středu odpoledne. Náměstek primátora Martin Major na místě řekl, že společný postup byl jednodušší a levnější, než kdyby si každý dům měl respirátory shánět po vlastní ose.

Nákupem respirátorů se zabývala Rada města Olomouce, která ho schválila. Mohl se tak uskutečnit a důchodci už mají respirátory ve svých poštovních schránkách.

"My jsme se zabývali otázkou distribuce respirátorů pro olomoucké seniory a rozhodli jsme, že každý z nich dostane 8 kusů. Aby si mohli zařídit své osobní záležitosti, zajít si k lékaři, vůbec vyjít ven," doplnil Major.

K centrálnímu nákupu jsou podle Majora dva hlavní důvody.

"Vedou nás k tomu dva faktory. Tato věková skupina je nejohroženější v lidské populaci a zároveň my těchto respirátorů nakupujeme deseti až statisíce, čemuž samozřejmě odpovídá i cena. Jsme tak schopni pomůcky zabezpečit mnohem levněji, než kdyby si to jednotlivé pečovatelské domy kupovaly samy," uvedl ve středu dopoledne náměstek primátora Martin Major ve vstupní hale jednoho z pečovatelských domů.

Součástí balíčku s osmi respirátory balenými po jednom byl také informační letáček. Ten obsahuje poděkování seniorům za dodržování opatření i připomenutí zásady čtyř R, tedy ruce - rozestupy - roušky a respirátory - rozum. 

Pomoc ocenili také samotní senioři, kteří si ale zároveň postěžovali na to, že když už se dostanou ven, i kdyby jen na krátkou procházku, potkávají stále spoustu lidí, kteří se nařízeními vlády neřídí a roušky, dnes už hlavně respirátory, nenosí. To, že se i na ně dostalo, si ještě před kamerami a fotoaparáty novinářů zkontrolovalo hned několik seniorů, rádi byli všichni.

 

Další články