Zde může být vaše reklama.

Olomouc trápí černé skládky u kontejnerů, město je bude pokutovat

Olomouc trápí černé skládky u kontejnerů, město je bude pokutovat
Odpadová stanoviště v Olomouci přetékají nepořádkem z černých skládek.

foto: Lukáš Blokša

27. 01. 2021 - 17:04

Kontejnery na odpad, nebo skládka? V některých lokalitách na území Olomouce prakticky totéž, nejde to rozlišit. Lidé u běžných kontejnerů odkládají odpad, který svým objemem patří do sběrového dvora. A neuvědomují si, že jim za to hrozí velké pokuty. Město se rozhodlo zakročit, nejproblemovější místa nově monitorují kamery a fotopasti.

 

Fotopasti a kamery proto, že olomouckým radním došla s neukázněnými občany, kteří černé skládky u kontejnerů zakládají, došla trpělivost. Situace se rapidně zhoršila loni, Technické služby města Olomouce nainstalovaly fotopasti.

Přestupky, kterých se jak obyvatelé Olomouce, tak podnikatelské subjekty dopouštějí, mohou být oceněné pokutou ve výši 50 tisíc korun u obyvatel, u podnikatelů může vyšplhat až k 10 milionům korun.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Jak dopadne rekonstrukce Červeného kostela? Kraj ji přehodnocuje

„Proto upozorňujeme občany, aby na stanoviště s tříděným odpadem neodkládali odpad, který tam nepatří. Jedná se zejména o objemný odpad jako je nábytek, postele, matrace, skříně, kovové sušáky a podobně,“ vysvětlil v tiskové zprávě na webu města náměstek primátora Otakar Bačák, který má odpadové hospodářství města ve své gesci.

Problém představuje také odkládání televizí a dalších velkých elektrospotřebičů ke kontejnerům, kam patří jen malý elektroodpad. Problém je to velký, protože objemné elektrospotřebiče nemůže firma provozující kontejnery vzít a nechává je na místě. Za úklid pak platí město.

ČTĚTE také: Hana Maciuchová: Anče, Olga Scheinpflugová i hlas z diktátu

Probléme vytvářejí i někteří podnikatelé, kteří ke kontejnerům odkládají odpad v podobě pytlů se stavebním odpadem, zbytky vodoinstalace a různé obaly i další věci.

„Firma nabídne zákazníkovi například při rekonstrukci koupelny, že odpad odstraní legálním způsobem, a za to si nechá samozřejmě zaplatit. Pak je ale pohodí na stanoviště s tříděným odpadem a peníze za likvidaci jí zůstanou. Město Olomouc pak musí na své náklady tento odpad odstranit,“ popsal zjištěnou skutečnost náměstek Bačák v tiskové zprávě.

Další články