Zde může být vaše reklama.

Podezření z úpravy dat Olomoucká univerzita ověří správnost údajů

Olomoucká univerzita ověří správnost údajů
prof. RNDr. Radek Zbořil, Ph.D.

foto: Redakce

04. 02. 2020 - 07:37

Idnes.cz upozorňuje na to, že tým chemika, bývalého ředitele Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů a jednoho z nejcitovanějších českých vědců Radka Zbořila je podezřelý z manipulace s daty. Ačkoli již jednou byli zproštěni viny, vědci z přírodovědecké fakulty jsou stále přesvědčení, že k manipulaci došlo. Univerzita situaci prověří. Podezření se znovu prověruje v situaci, kdy byl schválen vznik vysokoškolského ústavu CATRIN, o kterém jsme psali.

Podezření se týká článku vydaného v roce 2016 v prestižním časopise Nature communications. Ten představil nanočástice železa, které jsou unikátní svými magnetickými vlastnostmi označovanými jako superparamagnetismus.

Běžné nanočástice železa při kontaktu se vzduchem začnou okamžitě hořet a mění se na oxidy železa. Ale ty, které jsou posíleny o grafen, zůstávají stabilní. Tým Radka Zbořila své zjištění doložil mimo jiné také Mössbauerovou spektroskopií. Podezření vzbudily tři grafy, které byly součástí studie a, ačkoli měly potvrzovat stabilitu nanočástic za různých podmínek, byly identické.

Výzkumný tým se hájí, že došlo k omylu a místo tří odlišných grafů do studie vložili jeden stejný. Po té časopisu poskytli nová data a ten je otiskl.

„Jak interní, tak externí nezávislá přeměření i odborná vyjádření zahraničních expertů potvrzují, že závěry článku jsou validní a pozorovaná stabilita připraveného materiálu superparamagnetických nanočástic železa je i po více než pěti letech stále reprodukovatelná... Není tedy žádný důvod se domnívat, že uveřejnění tří stejných grafů v článku bylo cokoliv jiného než neúmyslná chyba, která byla napravena publikováním opravy,“ uvedl rektorát v oficiálním vyjádření.

 

Kritici nesouhlasí

Kritici, mezi kterými je například profesor fyziky Tomáš Opatrný z katedry optiky, nebo kvantový optik Jaromír Fiurášek, ale upozorňují na to, že posudky se nezabývají metodami, které vědci využili k ověření. A závěry tedy potvrzují, že nešlo o skutečná měření.

„Publikovaná data vykazují řádově menší šum, než je minimální šum vyplývající s fundamentálních fyzikálních zákonů popisujících proces detekce gama fotonů v Mössbauerově spektroskopii. Jak ukazuje profesor Opatrný, filtrací nelze takový šum řádově snížit, aniž by došlo k zásadnímu ovlivnění signálu. Osobně jsem přesvědčen, že pokud by takový filtr existoval, mohl by to být jeden z nejvýznamnějších objevů v historii Univerzity Palackého…,“ napsal Fiurášek akademickému senátu univerzity.

 

Univerzita možnou manipulaci opět prověří

Nejdříve budou k vyjádření vyzváni autoři článku a poté půjdou podklady k etické komisi UP a vědecké radě univerzity.

„Vědecká rada UP bude požádána o stanovení dalšího postupu odborného posouzení podnětu, ideálně prostřednictvím externího nezávislého pracoviště ke komparativnímu vyhodnocení obou materiálů a posouzení jejich odborné relevance…,“ uvedl rektor v prohlášení, které zveřejnil prorektor pro vnější vztahy Petr Bilík.

Radek Zbořil patří mezi nejcitovanější vědce v Česku i ve světě. A toto je již druhé podezření z manipulace s daty. Pprvní podezření se týkalo úpravy grafu v článku z roku 2007, který vyšel v časopise Journal of the american Chemical Society. Časopis loni tento článek stáhl z databáze. A etická komise UP konstatovala, že Zbořil úpravu grafu inicioval. Zbořil ale obvinění odmítá a obě kauzy považuje za snahu o jeho zdiskreditování.

Zajimavé je, že se kauza podeření z manipulace s daty či záměnou grafů znovu otevřela ve chvíli, kdy došlo ke schválení vzniku univerzitního ústavu CATRIN, projektu za mnoho milionů korun.

Další články