Zde může být vaše reklama.

Otevřená radnice: Chybí Olomouci turisté?

Otevřená radnice: Chybí Olomouci turisté?

foto: Archiv redakce

17. 05. 2020 - 06:00

Máte otázku na olomoucké radní? Chcete aby na ni veřejně odpověděli v Hanáckém Večerníku? V rámci seriálu "Otevřená radnice" vaše dotazy rádi předáme. Své dotazy posílejte na mail otevrenaradnice@hanackyvecernik.cz.

Chybí Olomouci turisté?
Odpovídá Markéta Záleská, náměstkyně primátora
 
Olomouci teď turisté samozřejmě chybí. Můžeme to říct i obecněji, v tuto chvíli centru Olomouce chybí lidé. Po přísných preventivních opatřeních začíná vše zase ožívat. Zatím to jde pomalu, ale už jsou otevřené obchody, venkovní zahrádky a další provozovny, což určitě k návratu lidí přispěje. Přejeme si, aby se do Olomouce vrátili co nejdřív i turisté. Zatímco ti tuzemští začnou přijíždět snad celkem brzy, u zahraničních hostů to ještě nějakou dobu potrvá. My budeme dál propagovat Olomouc jako město krásné a turisticky přitažlivé. Pro letošek máme připravenou kampaň, cílenou na domácí cestovní ruch, chceme také více spolupracovat s českými městy, která jsou v UNESCO. I v tomto roce nabídneme turistům řadu novinek, které určitě zaujmou. Budeme více zatraktivňovat veřejný prostor, aby se umocnil příjemný zážitek z návštěvy našeho města. Současně ale musíme myslet i na to, že virus, který současnou situaci způsobil, zdaleka nezmizel, a tomu se budou muset různé aktivity ve městě přizpůsobit. Nicméně věřím, že Olomouc svou oblibu u turistů neztratí.

 
Jde oprava ulice 8. května bez problémů?
Odpovídá primátor Mirek Žbánek

Ze začátku to vypadalo na průšvih, firma totiž kvůli koronavirové krizi přišla o zahraniční dělníky. Nakonec se jim naštěstí podařilo pracovníky zajistit. Stavba tedy začala se zpožděním, ale dokončení to nejspíš neovlivní. Vše probíhá bez komplikací, zatím to nevypadá ani na zdržení kvůli archeologickým nálezům. Předpokládáme tedy, že rekonstrukce skončí letos přibližně v polovině prosince. Momentálně se pracuje v části mezi křižovatkou u Koruny a galerií Moritz. V těchto místech současně probíhá rekonstrukce chrámu svatého Mořice, což organizaci prací trochu komplikuje. Jinak ale podle mých informací zatím stavba neomezuje zásadně ani zásobování obchodů, ani přístup lidí k jejich nemovitostem. Vím, že to je teď pro obyvatele centra města náročné, ale jsem rád, že ta rekonstrukce probíhá současně s uzavřením mostu v Masarykově třídě, kvůli které stejně nemohou centrem projíždět tramvaje. Takhle budeme mít na hlavní spojnici nádraží s centrem všechny podstatné dopravní rekonstrukce hotovy. 

Další články