Zde může být vaše reklama.

Otevřená radnice: Jak bude vypadat léto po kulturní stránce?

Otevřená radnice: Jak bude vypadat léto po kulturní stránce?

foto: Archiv redakce

30. 05. 2020 - 12:00

Máte otázku na olomoucké radní? Chcete aby na ni veřejně odpověděli v Hanáckém Večerníku? V rámci seriálu "Otevřená radnice" vaše dotazy rádi předáme. Své dotazy posílejte na mail otevrenaradnice@hanackyvecernik.cz.

Jak bude vypadat olomoucké léto po kulturní stránce?
Odpovídá Markéta Záleská, náměstkyně primátora
 
Letní kulturní akce v Olomouci se letos vzhledem k omezením ponesou spíše v komornějším duchu. Hodně akcí se sice přesouvá na podzim, ale někteří pořadatelé se chystají zpestřit kulturní nabídku na různých místech i v létě. V současné době si to mapujeme. Za město plánujeme například letní večery se zajímavým programem na Horním náměstí o víkendech v červenci a srpnu, kde se mimo jiné propojíme s Olomouckými barokními slavnostmi. Máme zájem na tom, aby probíhal pravidelný kulturní program i na Dolním náměstí ve spolupráci s místními kulturními organizacemi a umělci. Na Dolním se budou koncem července konat v menším rozsahu přesunuté Olomoucké vinné slavnosti. Připravujeme i atraktivní street art, připomínající významné osobnosti spjaté s Olomoucí. Spustíme také nové zábavné geolokační hry pro celou rodinu s názvem Skryté příběhy. Historické centrum zkrášlí od půlky června květinová výzdoba, která má evokovat těsné sepětí Olomouce s květinami. Pokud jde o cestovní ruch, tam letos chceme cílit na domácí turisty v rámci individuálního cestování a rodinné dovolené. Letos zase nabídneme nové komentované prohlídky.

Jak daleko je příprava nové tramvajové trati na Nových Sadech?
Odpovídá Mirek Žbánek, primátor

Stavba druhé etapy tramvajové trati je už projekčně připravena, vyřešeny jsou také majetkoprávní vztahy. Zbývá tedy už „jen“ rozhodnout o tom, kdy bude tato velká investiční akce spuštěna. Na jedné misce pomyslných vah je obecná prospěšnost této stavby i význam investičních akcí pro rozhýbání strnulé ekonomiky, na druhé misce je výrazně omezený rozpočet města, přičemž ještě není zcela jasné, jak nakonec bude příjmová stránka rozpočtu po koronavirové krizi vypadat. Spuštění na jaře bylo pozastaveno, nikoliv ale zrušeno. O spuštění odložených investičních akcí bude vedení města teprve rozhodovat, ve hře je více variant.   

Další články