Zde může být vaše reklama.

Otevřená radnice: Jak teď může živnostníkům pomoct město?

Otevřená radnice: Jak teď může živnostníkům pomoct město?

foto: Archiv

18. 04. 2020 - 12:00

Máte otázku na olomoucké radní? Chcete aby na ni veřejně odpověděli v Hanáckém Večerníku? V rámci seriálu "Otevřená radnice" vaše dotazy rádi předáme. Své dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu otevrenaradnice@hanackyvecernik.cz.

Jaké bylo první online zasedání zastupitelstva?
Odpovídá Miroslav Žbánek, náměstek primátora

Už jsem to volnou parafrází popsal tak, že šlo o malý krůček pro primátora, ale o velký krok pro samosprávu. Troufám si říct, že tím úplně prvním online jednáním Zastupitelstvo města Olomouce zanechalo historický otisk v prachu digitalizace veřejné správy. Pětačtyřicet zastupitelů a dalších pět zaměstnanců magistrátu projednalo svůj program online bez osobního kontaktu. Za standardního stavu věcí by se taková radikální změna chystala určitě rok, my to dokázali po pouhých dvou týdnech příprav. Jistě by se dala ještě vymyslet technická vylepšení, nebylo to dokonalé, například chceme vymyslet i systém zapojení veřejnosti, ale byla to opravdu zásadní změna. Velké poděkování patří mým kolegům z radnice, IT specialistům i zastupitelům bez ohledu na politickou příslušnost.

Živnostníky teď čekají těžké časy. Jak jim může v dnešní situaci pomoct město? 
Odpovídá Matouš Pelikán, náměstek primátora
 
Máme samozřejmě velký zájem na tom, aby se živnostníkům v Olomouci dařilo a aby ta omezení, která plynou z podmínek nouzového stavu, zvládli. Epidemie jednou skončí, a nikdo z nás si nepřeje, abychom následně chodili městem okolo zrušených prodejen, kaváren, restaurací a dalších provozoven s nápisy „K pronájmu“ či řešili množství lidí bez práce. Možnosti města sice nejsou velké, můžu ale slíbit, že uděláme, co budeme moci. První formou pomoci bylo prominutí nájmu podnikatelům, kteří mají své provozovny v městských domech. Od dubna do června nebudou platit nájem, což jim snad trochu uleví. Bylo by skvělé, kdyby k tomu podobně přistoupili i ostatní majitelé nemovitostí v Olomouci. Další možnou pomocí, kterou chci navrhnout, by mohlo být odpuštění poplatku za zábor u restauračních zahrádek, až zase budou moci být otevřeny. Při objednávání různých služeb můžeme více myslet na místní firmy. Věřím, že najdeme ještě další nástroje, jak pomoct živnostníkům, aby mohli své podnikání v Olomouci znovu co nejdříve rozjet a jejich ztráty byly co nejmenší. Naše město je potřebuje.

Další články