Zde může být vaše reklama.

Otevřená radnice: Kdy a jak Olomouc otevře školky?

Otevřená radnice: Kdy a jak Olomouc otevře školky?

foto: Archiv redakce

02. 05. 2020 - 09:00

Máte otázku na olomoucké radní? Chcete aby na ni veřejně odpověděli v Hanáckém Večerníku? V rámci seriálu "Otevřená radnice" vaše dotazy rádi předáme. Své dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu otevrenaradnice@hanackyvecernik.cz.

Kdy a jak Olomouc otevře školky?
Odpovídá primátor Mirek Žbánek

O otevření mateřských škol jednáme s odborem školství, se školkami i s rodiči dětí už delší dobu. V krizovém štábu jsme se shodli na datu 25. května, ještě předtím ale téma předložíme 11. května na jednání rady města. Předpokládáme, že mateřské školy budou muset pracovat s méně početnými skupinkami dětí a nebude tím pádem využita maximální kapacita školek. Proto jsme prověřovali situaci ve školkách a zjišťovali zájem rodičů o umístění dětí, především předškoláků, na něž se vztahuje povinná docházka, další kritéria pro výběr dětí jsou věcí diskuze. Kromě omezených míst nemohou některé školky garantovat plný počet učitelek. Některé již avizovaly obavy z návratu do školního provozu, důvodem může být chronické onemocnění, vyšší věk, péče o nemocného člena domácnosti apod.  Ať již budou opatření jakákoliv, podpoříme mateřské školy například zajištěním pohotovostního množství respirátorů pro personál a roušek pro děti, pokud bude jejich používání zejména u dětí nutné, plánujeme zakoupení ochranných štítů určených pro děti ve věku od 3 let a chceme je ve spolupráci se školkami otestovat. V celé věci je teď ještě řada neznámých, z nichž některé nedokáže vyřešit sám olomoucký krizový štáb. Čekáme na vyjádření ministerstva školství či zdravotnictví a nastavení přesných pravidel pro provoz školek.

Proč se přesunují Farmářské trhy z centra na Floru?
Odpovídá náměstkyně primátora Markéta Záleská

Tato otázka na mě cílí velmi příhodně. Hanácký farmářský trh jsem založila v roce 2011. Na Dolním a později Horním náměstí jsem jej se svým týmem pořádala osm let. Bohužel pracovní povinnosti mi pak nedovolily v tomto srdcovém projektu pokračovat. Marně jsem víc než rok hledala jiného organizátora. Když přišli z Výstaviště Flora s nápadem, že chtějí pořádat obdobné trhy, potěšilo mě to. V novém konceptu se sice mění název na Selské trhy, konat se budou ve Smetanových sadech za pavilonem A a zatím byl zvolen páteční termín, aby nekonkurovali sobotní tržnici, směrování je ale stejné. Podpora především lokální produkce středních a malých výrobců a pěstitelů. Vedení města projekt jednoznačně vítá. Věřím, že se Selské trhy uchytí a spolu s pravidelnými zahradnickými trhy si najdou co nejvíc příznivců. Smetanovy sady jsou přece jen kousek od centra, dá se tam pohodlně dojet a příjemná procházka parkem se přímo nabízí. Selské trhy se rozjíždějí a zájem veřejnosti i prodejců ukáže, zda je cesta k jejich rozšiřování.

Další články