Zde může být vaše reklama.

Otevřená radnice: Měla by podle vás být MHD v Olomouci zdarma?

Otevřená radnice: Měla by podle vás být MHD v Olomouci zdarma?
Tentokrát na vaše dotazy odpovídaly Martin Major a Markéta Záleská.

foto: Archiv redakce

07. 12. 2019 - 09:00

Máte otázku na olomoucké radní? Chcete aby na ni veřejně odpověděli v Hanáckém Večerníku? V rámci seriálu "Otevřená radnice" vaše dotazy rádi předáme. Své dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu otevrenaradnice@hanackyvecernik.cz.

Co říkáte plánům na splavnění řeky Moravy až do Olomouce?

Odpovídá Markéta Záleská, náměstkyně primátora města Olomouce

Vnímám to jako skutečně velký projekt, který v sobě skrývá jak velmi zajímavý potenciál, tak i určitá rizika. Je zřejmé, že prodloužení splavnosti řeky by mohlo významný turistický ruch, který je nyní vázán na Baťův kanál ve Zlínském kraji, posunout i k nám na Olomoucko. Není pochyb, že řeka Morava je z hlediska turistiky využitá málo. Na druhou stranu jde o ohromné investice do úprav koryt a stavby plavebních zařízení a v každém případě jde také o zásah do životního prostředí. Ochránci přírody varují, že v době klimatických změn není příliš rozumné měnit přírodní charakter říčního koryta. Jsem přesvědčena, že všechny tyto aspekty je nutné velmi důkladně zvážit a analyzovat.

Měla by podle vás být MHD v Olomouci zdarma? 

Odpovídá Martin Major, 1. náměstek primátora města Olomouce

O takové variantě jsme nikdy neuvažovali. Městská hromadná doprava je veřejná služba a jako taková je významně dotována z veřejných prostředků. Bez dotací z rozpočtu města by bylo jízdné podstatně vyšší. Dovolím si ostatně upozornit na to, že díky systematické a štědré podpoře ze strany města je městská hromadná doprava v Olomouci dlouhodobě nejlevnější mezi velkými tuzemskými městy. Zkušenosti s tím, že když je něco zadarmo, lidé se k tomu podle toho i chovají, jistě všichni máme.

 

V rámci seriálu Otevřená radnice jsme psali

Jak jste oslavil svátek 17. listopadu?

Další články