Zde může být vaše reklama.

Průzkum: V Olomouci žijí spokojení lidé

Průzkum: V Olomouci žijí spokojení lidé

foto: Archiv města Olomouce

12. 12. 2020 - 08:20

Jak jsou Olomoučané spokojení s životem ve městě a jeho chodem? Na to odpověděl průzkum místní Agendy 21, ke kterému během letošního léta probíhalo dotazníkové šetření. Cílem bylo zjistit, jak jsou místní spokojeni s životem ve městě, co je trápí, co říkají na míru zapojování veřejnosti do plánování a rozhodování města nebo na míru informovanosti veřejnosti o aktivitách města. Výsledek šetření je nadmíru pozitivní, spokojenost převládala u většiny respondentů.

Celkem se podařilo získat 1 007 vyplněných dotazníků. Struktura respondentů odpovídala věkové struktuře obyvatel města. Šetření se zúčastnilo 475 mužů a 532 žen. Přes 90 % respondentů uvedlo, že v Olomouci bydlí trvale.

S městem jako místem pro život je spokojeno 91 % respondentů. V případě hodnocení dle vybraných kategorií je patrné, že ženy byly mírně spokojenější než muži, nejspokojenější věkovou kategorií byli respondenti ve věku 65 a více let, naopak mírně nižší spokojenost převládala mezi respondenty ve věku 27–39 let. Z hlediska místa bydliště byli mírně spokojenější obyvatelé městských částí Olomouc-město a Nová Ulice.

Při realizaci dotazníkového šetření v roce 2017 bylo s městem jako místem pro život spokojeno také 91 % respondentů, za posledních několik let se tedy nálada ve městě nezměnila a zůstala velmi pozitivní.

Místní byli v šetření vyzváni ke zhodnocení celkem 21 oblastí života ve městě. Nejlépe byly hodnoceny oblasti: dostupnost zdravotních služeb, nabídka obchodů a služeb, kultura a kulturní vyžití. Naopak nejhorší hodnocení získaly oblasti: parkování ve městě, dopravní zatížení silnic/ulic a průjezdnost, stav a údržba silnic. „Je v pořádku, že se potvrzuje to, co sami vnímáme jako problém. Proto v současné době pracujeme na přípravě nové parkovací politiky města a do její přípravy jsme zapojili Olomoučáky. V dotazníkových šetřeních a na veřejných projednáváních jsme zjišťovali jejich pohled na parkování. Jejich návrhy a podněty na lepší řešení teď zpracováváme a vyhodnocujeme,“ objasnil primátor Mirek Žbánek. Mladší věkové kategorie obyvatel (15 39 let) pak více než starší věkové kategorie uváděly nespokojenost s dostupností bydlení ve městě.

Odpovědi na otázku, jaké oblasti nejvíce určují míru kvality života ve městě, pak ve velké míře korespondují s výsledky hodnocení spokojenosti u předchozí otázky. Dle místních nejvíce určují kvalitu života ve městě tyto oblasti: bezpečnost, bydlení, dostupnost zdravotních služeb, dopravní dostupnost/obslužnost a dostupnost pracovních míst.

Jaké jsou podle občanů nejsilnější a nejslabší stránky města? Za největší přednost lidé považují oblast kultury, kulturního vyžití, památek a historii města. Za největší slabinu považují oblast parkování a téma bezdomovectví, které je problémem všech větších měst a nevyhýbá se ani Olomouci. „Nevhodné chování bezdomovců lidi samozřejmě obtěžuje. V létě jsme proto přijali vyhlášku o zákazu bivakování a táboření na několika veřejných místech. Naši strážníci díky tomu dostali do ruky účinný nástroj, jak s problémem v ulicích bojovat. Účinnost a dopady nové vyhlášky teď pravidelně s městskou policií vyhodnocujeme,“ popsal primátor.

Pravidelné informace o dění ve městě místní získávají nejčastěji z Olomouckých listů a internetových stránek města. Zatímco mladší věkové kategorie (15–39 let) používají nejčastěji Facebook, Instagram či Twitter, starší věkové kategorie pak Olomoucké listy.

Přestože si komunikaci s radnicí místní spíše pochvalují, více než polovině respondentů chybí přehlednější a ucelenější informace o dalším rozvoji města. S tímto souvisí i fakt, že jen 28 % respondentů si myslí, že jsou místní dostatečně zapojováni do plánování a rozhodování o aktivitách města, kdežto 72 % respondentů si myslí opak. Místní by nejvíce uvítali vyšší zapojení do projednávání a rozhodování, zejm. pak v oblasti využití veřejných prostranství (uvedlo přes 91 % respondentů). V případě dobrovolných aktivit pro rozvoj města by se pak nejčastěji zapojili právě do aktivit spojených s revitalizací veřejného prostranství (sázení stromů, rekonstrukce laviček atd.).

Ze získaných odpovědí dále vyplývá, že velká většina respondentů se neúčastí veřejných projednání pořádaných městem, konkrétně 78 %. Mezi nejčastější důvody neúčasti patří to, že o konání projednání neví nebo jsou časově zaneprázdnění (prací, studiem, atd.).

Mnoho občanů ocenilo možnost dotazník vyplnit a k životu ve městě se vyjádřit. Řada z nich také uvedla, že přes problémy, které město nebo je samotné trápí, jsou s životem v Olomouci spokojeni.

Další články