Zde může být vaše reklama.

ANKETA O POŠTĚ Půlka ze čtrnácti pošt je prý zbytná. Radnice chce dvě zachránit

Půlka ze čtrnácti pošt je prý zbytná. Radnice chce dvě zachránit

foto: Archiv redakce

13. 04. 2023 - 14:01

Máloco v poslední době vyvolalo takový rozruch jako zpráva České pošty (ČP) o rušení tří stovek poboček. Sedm ze čtrnácti poboček má zaniknout v Olomouci. Olomoučany nejvíc překvapil záměr zavřít poštu na Horním náměstí, politiky naštvalo zveřejnění hotového seznamu rušených pošt bez předchozí komunikace se samosprávou. Na poštách se objevily i petiční archy proti rušení. Radnice teď oznámila, o které pobočky chce dál bojovat. 

„Je skandální, že o tak zásadní informaci, jako je rušení poboček se dozvídám dříve z médií než z oficiálního dopisu České pošty, který přijde datovou schránkou na radnici,“ reagoval primátor Olomouce Miroslav Žbánek. Okomentoval i záměr zrušení pobočky na Horním náměstí: „Tato pobočka je poměrně frekventovaná. Lidé si zde naopak stěžují, že není v některých časech otevřený dostatečný počet překážek. Zajímalo by mě, jakou formou ji chce Česká pošta nahradit.“

Proti jejímu uzavření už přímo na místě běží i petice, hned během prvních dnů ji podepsaly desítky lidí. Nebývalou odezvu petice i samotný návrh na zrušení pobočky vyvolal na sociálních sítích. Lidé se zde rozdělili do dvou skupin. Jsou ti, kteří s redukcí souhlasí, ale i ti, kteří jsou absolutně proti. „Pošta je přežitek doby, už měla dávno proběhnout redukce, neznám nikoho v okolí, kdo k něčemu využívá poštu,“ píše jeden z diskutujících. „Hlavně že jsou tam pořád fronty. Jděte se jen kouknout. Tisíce lidí si tam chodí pro důchody, hlavně na vesnicích,“ oponuje jiná diskutující v debatě o pobočce na Horním náměstí.

Výběr se moc nepovedl

Ačkoli vedení ČP tvrdí, že výběr poboček určený ke zrušení je správný, radnice nesouhlasí. Například obyvatelé olomoucké části Holice by tak měli nejbližší poštu skoro až pět kilometrů daleko. Nešťastně zvolené je podle primátora i rušení pobočky v samotném centru na Horním náměstí. Právě o těchto dvou pobočkách navržených ke zrušení chce se zástupci pošty město dále jednat.

„Jakkoli můžu rozumět tomu, že transformace České pošty je nutná, se způsobem řešení bez jakýchkoli předchozích konzultací nemůžu souhlasit. Kritéria pro výběr poboček absolutně nezohledňují třeba věkovou skladbu obyvatel v konkrétních městských částech. Evidentní je to v právě v Holici,“ poukázal na jeden z hlavních problémů primátor Miroslav Žbánek. Další problém podle něj nastane, jakmile se klienti z Holice přesunou na poštu u olomouckého hlavního nádraží. „Odliv klientů na tuto pobočku může v exponovaných dnech a časech způsobit kolaps dopravy v přednádraží,“ je přesvědčen primátor.

Podle ČP nebude problém provozně zajistit poskytování služeb na zbývajících pobočkách. S tím, jak konkrétně bude provoz vypadat, však vedení města zatím seznámeno nebylo. Jednání o finální podobě seznamu poboček, které Česká pošta plánuje od 1. července zrušit, by tak měla nadále pokračovat. 

ANKETA

Politikům z Olomouce jsme položili otázku, jak by se podle nich měla radnice postavit ke zveřejněnému plánu na redukci počtu pošt ve městě.

Otázka zněla:  Měla by se samospráva zasadit o zachování všech stávajících poboček České pošty v Olomouci?

Viktor Tichák, náměstek primátora, Piráti: Taková otázka není na stole. Rušení poboček České pošty je nutný krok, jediný, který může nyní poštu jako takovou zachránit. Druhá věc je špatná komunikace: zaslání seznamu rušených poboček a pak odtajňování kritérií, podle kterých byla místa vytipovávána. Bez zveřejnění dat působí rušení nepřipraveně, místy nahodile, byť věřím, že má svoji logiku. Tato logika ale měla být zveřejněna před seznamem nebo s ním. Za každou pobočkou by mělo stát zdůvodnění (data o nízké návštěvnosti, blízkost jiné pošty, hodnotná budova k prodeji atd.). Místo toho se město musí vedení pošty ptát, proč zrovna tyto.

Otakar Štěpán Bačák, náměstek primátora, hnutí SpOLečně: Je objektivní pravdou, že požadavky na základní poštovní služby se snížily. I městská samospráva se snaží neustále zpětnými vazbami kontrolovat, zda nedochází k plýtvání veřejnými zdroji u služeb, které zabezpečuje ona. Proto usilování o neměnnost stavu není na místě. Naopak je potřeba posoudit míru snížení požadavků na tyto služby a nastavit nový model odpovídající požadavkům obyvatel města a efektivnímu vynakládání prostředků. A toto mělo být provedeno s předstihem. Rovněž v této rozvířené debatě postrádám výčet opatření, které vedení pošty provedlo v uplynulém období a kterými vedlo poštu k efektivnímu hospodaření.

Dominika Kovaříková, zastupitelka, Spolu / TOP09: Vzhledem k současnému hospodářskému stavu České pošty je zachování stávajícího počtu jejích poboček v Olomouci nereálné. Česká pošta by však měla se samosprávou při rušení poboček spolupracovat, aby výsledek optimalizace přispěl k odvrácení jejího bankrotu, zároveň však aby se služby, které Česká pošta nabízí, nestaly pro obyvatele Olomouce nedostupnými. Doufám, že se tak děje. Ruku v ruce s rušením poboček napříč Českou republikou musí jít i celková změna fungování České pošty, aby uměla reagovat na měnící se potřeby společnosti a stala se konkurenceschopnou.

Jan Holpuch, zastupitel, Spolu / ODS: Česká pošta je ve své současné podobě fosilii. Že potřebuje koncepční transformaci je jasné jak facka. Cílem má být moderní, efektivní podnik poskytující kvalitní a spolehlivé služby. Že se to potom dá zvládnout i při celkově menším počtu poboček ukazují příklady ze zahraniční. Improvizované kroky, které ze dne na den střílí do luftu ministr vnitra, jsou ale spíš transformační parodií. Opravdu máme v tuto chvíli vážně debatovat o parametrech plánu, který podle všeho nedává smysl jako celek? Máme zabředávat do dílčích detailů něčeho, co je evidentně komplet nepřipravené?

Mám za to, že oznámený způsob „transformace“ České pošty (i způsob jejího oznámení) zasluhují úplně jinou debatu. Debatu o dalším působení pana Rakušana na pozici ministra vnitra.

Tomáš Pejpek, náměstek primátora, ProOlomouc: Sdílím názor s kolegy z rady města, největší problém s rušením vidím v Holici, v souběžném rušení pošt ve Slavoníně a Nemilanech a ve zrušení pošty na Horním náměstí. Současně nám chybí informace, jaká opatření přijme pošta v pobočkách, které mají převzít nápor klientů rušených pošt, ve smyslu rozšíření otevírací doby, více přepážkových míst a modernizace služeb a jejich větší konkurenceschopnosti a přístupnosti.

Další články