Zde může být vaše reklama.

Správa kolejí a menz UP počítá milionové ztráty

Správa kolejí a menz UP počítá milionové ztráty
Jedny z kolejí v areálu Envelopy.

foto: Archiv redakce

18. 09. 2020 - 15:00

Vypuknutí pandemie koronaviru na jaře letošního roku v České republice způsobilo výpadek na všech frontách. Nejinak tomu bylo i v Olomouci, konkrétně kolejích a v menzách Univerzity Palackého. Škola na jaře totiž zavřela a přešla do výuky online, což pro Olomouc znamenalo odliv studentů a pro menzu a koleje úbytek strávníků a ubytovaných. Podle ředitele  Správy kolejí a menz UP Josefa Suchánka mezi dubnem až červnem klesl například počet vydaných jídel o 60 procent.

"Vůbec nejhorší byl duben, kdy jsme vydali pouze 15 % obědů ve srovnání s předchozím rokem. Z pohledu finanční ztráty zde hovoříme o necelých 2 miliónech korun oproti loňskému roku. Není to nic příjemného, zároveň to ale vyloženě ekonomická katastrofa není," prozradil Večerníku Suchánek.

Podobnou situaci jako menzy zažívaly také ubytovací zařízení, které univerzita spravuje.
 
"Koleje a ubytovací úsek - nemáme jen koleje, ale také hotelové ubytování, byty, garsoniéry - na tom jsou o poznání hůře. Na rozdíl od stravování zde neumíme kvantifikovat pokles ubytovaných studentů, protože většina studentů, kteří trávili období koronavirového nouzového stavu doma, zároveň nebyla z kolejí odhlášena a zároveň koleje neplatila, respektive platila jen malou část. Takže zde můžeme odkazovat jen na finanční ztrátu, která za toto období přesáhla hodně přes 10 milionů korun. Přesná čísla budeme znát až na konci roku. Zmíním zde i dopad na prázdniny, které sice již v nouzovém režimu nebyly, zároveň ale bylo v předstihu zrušeno 90 procent velkých ubytovacích a stravovacích akcí. Šlo o různé letní školy, AFO a podobně," uvedl Suchánek.

Podle jeho vyjádření se nabraná ztráta nedá dohnat, ovšem víc jej trápí případná druhá vlna koronavirové krize a její finanční dopady.

Že by ovšem současná situace mohla ovlivnit například cenu kolejí, odmítá. U vydávaných jídel je to pak podle něj jiné, ale to je způsobeno rozdílnou cenou surovin na trhu.
 
"Nic takového není ve hře, respektive není v našem aktuálním uvažování. Zároveň u stravování ale neplatí, že by ceny zůstaly stejné, na jaké už si studenti a běžní strávníci zvykli. Cena jídel se odvíjí od nákupních cen surovin a tyto se, jak víme, v posledních měsících poněkud 'utrhly z řetězu'. Takže strávníci zdražení jídel pociťovat budou, nemá to ale nic společného s tím, že bychom je způsobili my a že bychom tak saturovali část ztrát menzy z období koronavirové krize. Zároveň ale garantuji, že ceny v menze pro studenty zůstávají ve srovnání s okolím výrazně příznivé," řekl Suchánek.

"Zdražení kolejného z výše uvedeného důvodu není možné vůbec. Řád VŠ koleje nám umožňuje zvyšovat kolejné pouze z důvodu inflace a podléhá kontrole kvestora UP a schválením Akademického senátu UP," vyjádřil se ještě k ceně kolejí.

Podle mluvčí univerzity Gabriely Sýkorové Dvorníkové představuje menza největší výpadek v rámci univerzitního rozpočtu. Mezi další součásti, které během jarní krize tratily, pak jmenovala dvě fakultní ubytovací zařízení v Pastvinách a Karlově a také sportovní halu.
 
Poznámka: Text vyšel v tištěném Hanáckém Večerníku ve čtvrtek 17. září (s uzávěrkou 16. září), Ve čtvrtek v odpoledních hodinách vydala Správa kolejí a menz oznámení týkající se studentů, kteří se chystají ubytovat na kolejích.
 
"Důležité info studentům ubytovaným na kolejích: Vzhledem k tomu, že část našich fakult přechází na online výku (a u dalších k tomu ještě může dojít), podniká vedení kolejí vstřícný krok: Všichni, kdo se rozhodnou vypovědět ubytovací smlouvu do 20. 9., dostávají možnost se vystěhovat bez nutnosti uhradit kolejné za následující měsíc (jak je jinak uvedeno v ubytovací smlouvě).," stojí v prohlášení, které vydala Správa kolejí a menz.
 
 

Další články