Zde může být vaše reklama.

PAMÁTKA UNESCO ZMIZÍ Trojiční sloup zakryje lešení, oprava začne už na jaře

Trojiční sloup zakryje lešení, oprava začne už na jaře

foto: Olomouc Tourism

23. 02. 2024 - 11:56

Sloup Nejsvětější Trojice na centrálním náměstí v Olomouci čeká rozsáhlá dvouletá rekonstrukce. Město před pár dny vybralo v tendru zkušeného restaurátora René Tikala, který náročnou opravu jedinečné památky zapsané na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO bude mít pod palcem. Odhadovaná cena renovace přesáhne 30 miliónů korun, cca 90 procent nákladů jde z evropských peněz.

„Radnice mi nyní poslala návrh smlouvy. Od podpisu mám zhruba měsíc na to, abych zahájil práce,“ řekl Hanáckému večerníku sochař Tikal, oceňovaný odborníky nejen za precizní rekonstrukce starých děl v Olomouci a okolí. Do té doby musí restaurátor vyřídit zábory a sehnat všechna povolení a speciální lešení a konzultovat postupy s týmem odborníků, kteří mu budou k ruce 990 dnů, na které je renovace plánována. Obnova počítá s komplexním restaurátorským zásahem u kamenných a kovových prvků. Práce by měly především zpomalit, eventuálně úplně zastavit degradační procesy materiálů a prodloužit životnost památky.

Tikal plánuje obestavět sloup lešením kolem dokola, protože rekonstrukci nelze provádět postupně po částech. Většinu oprav chce dělat přímo na místě. „Pokud bude třeba některé sochy sejmout, budu mít zázemí restaurátorské dílny v blízkém okolí,“ podotkl zkušený restaurátor.

Poslední velká obnova barokního sousoší se odehrála v letech 1999 – 2001. Renovace památky tehdy přišla na 17 milionů korun. Kromě jiného odborníci sejmuli ze sloupu sochy, aby je vyčistili, opravili a nakonzervovali. V následujících letech podstoupila památka několik dalších dílčích odborných zásahů.

Sloup Nejsvětější Trojice je dílem Václava Rendera a jeho pokračovatelů. Na sochařské výzdobě se podíleli Filip Sattler a Ondřej Zahner. Barokní sloup byl postaven v letech 1716 až 1754 a nemá obdoby v žádném jiném městě, jak vzhledem k jeho ohromujícím rozměrům (32,2 metru výšky a kruhová základna o průměru 17 metrů), tak i mimořádně bohaté sochařské výzdobě a celkovému uměleckému ztvárnění. Výjimečnost Sloupu Nejsvětější Trojice ještě umocňuje zabudování kaple přímo v patě sloupu a kombinace použitých materiálů.

Díky zápisu na prestižní seznam UNESCO je olomoucký barokní sloup magnetem pro turisty z celého světa.

 

René Tikal: odborník, který pracoval na Pražském hradě

Akademický sochař a restaurátor René Tikal se řadí k předním českým odborníkům na renovace uměleckých děl. Mimo jiné restauroval sochy Matyáše Brauna na Pražském hradě, sousoší na Kuksu nebo Staroměstskou radnici v hlavním městě. V Olomouci nechal otisky například na reliéfech Edelmannova paláce, Merkurově kašně nebo na sochách na atice baziliky na Svatém Kopečku. Stopy jeho práce lze nalézt také v okolí – Čechách pod Kosířem, Uničově, Šternberku, Libině, Dubu nebo Prostějově.

 

Další články