Dnes:6°C

Zítra:9°C

Pátek 16.4. Irena
Menu

U lemurů v olomoucké zoo se trsá už i s novým mládětem

U lemurů v olomoucké zoo se trsá už i s novým mládětem

foto: ZOO Olomouc

01. 04. 2021 - 09:31

Ve výběhu lemurů v olomoucké zoologické zahradě je v posledních dnech opravdu živo. Stávající obyvatelé výběhu, který v běžných časech díky své přístupnosti a umístění přitahuje nejedny oči návštěvníků, pořádně trsají. A to už i s nejmladším mládětem, které zatím nikdo s návštěvníků, vzhledem k uzavřené zoo, neviděl. A tak se na něj teď můžete podívat vy.

"Věříme, že mládě narozené 4.3.2021 návštěvníci spatří jako ještě malé, nikoliv odrostlé, že se k nám brzy vrátí a budou se z nových přírůstků těšit stejně jako my. Jeho porodní váha byla sice nízká, ale díky své vitalitě brzy zesílilo," prozradila něco málo k nejnovějšímu mláděti u lemurů zooložka Jitka Vokurková.

Jak probíhá chov lemurů v olomoucké zoologické zahradě? 

Úplně první lemury chovala olomoucká zoologická zahrada mezi lety 1990 až 1993. Pak dlouho nic, až v roce 2002 poskytla azyl sedmi samcům z pražské zoo, která tehdy, stejně jako celá Praha, trpěla povodní. K otevření opravdového dlouhodobého chovného centra došlo až v roce 2012, kdy se do Olomouce nastězovaly tři samice z olomoucké zoo a přibyl k nim Král Jelimán z polské Opole.

"Král Jelimán, byť byl z počátku spíše Jelimánem než králem, ale nakonec pochopil, co se od něj očekává, překonal jazykovou bariéru, oplodnil všechny samice současně a následující rok se olomoucká zoo dočkala prvních 3 mláďat. Od té doby se zde tito lemuři pravidelně rozmnožují a k dnešnímu dni se zde narodilo celkem 37 mláďat," uvedla mluvčí zahrady Iveta Gronská.

Kdo je lemur kata?

Lemur kata obývá výhradně ostrov Madagaskar, kde žije v početných skupinách až o 30 členech, kterým velí dominantní samice. Mezi jeho typické znaky patří dlouhý pruhovaný ocas, kterým udržuje rovnováhu při skocích, a většina z nich, byť ne všichni, se na něm pyšní 13 černými a 13 bílými pruhy. Pohybuje se převážně v korunách stromů, a je oproti jiným lemurům aktivní ve dne. Živí se zejména lesními plody, ovocem, semeny a výhonky stromů, či hmyzem.

"Mládě se drží nejprve na břiše matky, po 2 týdnech přesedlá na matčina záda. Samice kojí zhruba 5 měsíců. Evropská asociace zoologických zahrad (EAZA) uvádí v rámci chovu v 210 zoo 2185 jedinců. Většině poloopic kvůli kácení deštných pralesů doslova mizí domov před očima a stávají se tak nejohroženější skupinou primátů na světě," prozradila mluvčí zahrady Gronská.

Zajímavosti o lemurech

Slovo Lemuros používali staří Římané, kteří tak nazývali duchy zemřelých. Jejich pojmenování pro zvířata z Madagaskaru pochází od prvních Francouzů, kteří na ostrově přistáli a slyšeli zvířata plačtivě naříkat. A proto je začali označovat jako lemury.

"Slovo 'lemur' tedy znamená 'noční putující duch'. Lemuři mívají problémy s termoregulací. Za chladného počasí se k sobě tisknou, aby se zahřáli. Po ránu se snaží ohřát co největší plochu těla slunečními paprsky, sedávají otočení k vycházejícímu slunci s rozpaženými horními končetinami. U lemurů dochází k samočinnému upínání šlach, proto, když ohnou loketní, či kolenní kloub, automaticky se končetinami přichytí větve. Lemuři jsou významnými zahradníky, neboť roznáší semena rostlin, a tím přispívají k obnově flory na Madagaskaru," doplnila Gronská.

Další články