Zde může být vaše reklama.

V olomoucké fakultní nemocnici začalo očkování zdravotníků

V olomoucké fakultní nemocnici začalo očkování zdravotníků

foto: FNOL

02. 01. 2021 - 10:33

Ještě před koncem roku, konkrétně 30. prosince, dorazila do Fakultní nemocnice v Olomouci první zásilka vakcín proti koronaviru. Část z nich následně pracovníci rozvezli do dalších zdravotnických zařízení na území Olomouckého kraje, zbytek fakultní nemocnice využije pro očkování vlastních zaměstnanců. To začalo na Silvestra, 31. prosince 2020. Jako první se dočkaly dva mobilní týmy, které jsou v kontaktu s pacienty pozitivními na koronavirus, od 1. ledna se pak nechávají očkovat další zdravotníci podle priorit v závislosti na jejich možném kontaktu s covidovými pacienty.

Na Nový rok dorazili do Očkovacího centra, které je umístěné v Klinice pracovního lékařství Fakultní nemocnice Olomouc, zaměstnanci, kteří dostali první dávku přípravku Comirnaty, který dorazil 30. prosince. Očkování dalších zdravotníků bude probíhat i během víkendu a v prvních dnech všedního týdne nového roku.

Jedním z prvních, kdo dostal vakcínu, byl přednosta I. interní kliniky - kardiologické Miloš Táborský.

„Jsem přesvědčen, že by se každý rozumný a zodpovědný člověk bez kontraindikací měl nechat naočkovat. A nejdůležitější je, abychom takto zvládli ochránit co nejdříve všechny rizikové skupiny,“ uvedl při čekání na svou vakcínu Táborský.

Jeho slova potvrdil i další z čekajících, Marián Hajdúch, který řídí Ústav molekulární a translační medicíny.

„Je nesmírně důležité, aby se co nejdříve naočkovala co největší část populace, aby vakcinace měla význam,“ zdůraznil docent Hajdúch.

Podle dalších zaměstnanců, kteří si přišli pro svou dávku vakcíny, je očkování jedinou nadějí, jak by se společnost mohla relativně brzy vrátit do běžného, normálnějšího života.

"Pro mě je to samozřejmé, nechci totiž ohrozit své pacienty ani své blízké,“ konstatoval doktor Mrozek.

Informace o dalším průběhu očkování včetně jeho zahájení pro širokou veřejnost po proočkování zdravotníků v nejtěžších covidových provozech sledujte na webu Fakultní nemocnice.

Další články