Zde může být vaše reklama.

V Radíkově včera zkoušeli nový výstražný a informační systém

V Radíkově včera zkoušeli nový výstražný a informační systém

foto: Michal Folta

14. 01. 2021 - 20:00

V olomoucké městské části Radíkov začal 13. ledna zkušebně fungovat nový městský varovný a informační systém. Vedení města si od něj slibuje mocerní a výrazně flexibilnější možnost, jak Olomoučany informovat v případě jakékoliv krizové situace, tak ale i v případě, kdy bude potřeba sdělit co nejrychleji jakoukoliv jinou praktickou informaci. Nový systém je výrazně srozumitelnější, než hlášení starého rozhlasu. Další jeho výhodou je, že se dá v případě potřeby používat i v pouze předem určené lokalitě.

Nový systém, který je bezdrátový, nahrazuje stávající zastaralé drátové rozhlasy a doplní či nahradí stávající síť elektronických sirén, které budou brzy vyžadovat významnou modernizaci. V momentě úplného dokončení by mělo jít o síť 1832 akustických jednotek, které budou instalované na sloupy veřejného osvětlení a ovládané digitálně a bezdrátově. Celé zařízení je napojené na celostátní systém varování a informování obyvatelstva. 

„Díky velmi rychlé a spolehlivé distribuci varovných či informativních hlasových zpráv může při vzniku mimořádných událostí zachránit lidské zdraví, životy a snížit materiální škody,“ ocenil přínos nových hlásičů primátor Olomouce Miroslav Žbánek.

„Systém bude sloužit také k předání informací občanům od magistrátu, jednotlivých odborů magistrátu, Městské policie Olomouc, komisí městských částí, energetických společností, spolků a jiných organizací,“ doplnil primátora jeho náměstek Martin Major, který je zodpovědný za odbor ochrany.

Během projektu, který začal v roce 2019, bude ve čtyřiadvaceti městských částech nainstalováno celkem 1487 akustických jednotek. Hotovo by mohlo být na podzim letošního roku. Přes dvě třetiny ceny, tedy 66,7 milionu korun, uhradí dotace, město z vlastního rozpočtu zaplatí 20 milionů korun.

Kdo bude mít na starosti obsluhu a hlášení?

Spravovat systém budou zaměstnanci odloučených pracovišť olomouckého magistrátu a informačního centra. Pokud se vyskytne zvlášť závažná situace, přejde kontrola pod odbor ochrany.

Dalším plusem nového systému je podle vyjádření zástupců města výrazně lepší srozumitelnost vysílaných sdělení, než jak je tomu v současné době u starých rozhlasů.

Během ledna si mohou pracovníci provoz vyzkoušet v rámci pilotního testování, od února už poběží připojené části pouze na tento systém.

V městských částech, kde doposud žádný rozhlas nebyl, bude systém využíván jen pro hlášení, které souvisí s bezpečností a ochranou obyvatel.

„Budeme diskutovat s předsedy těchto částí, zda si jejich obyvatelé přejí systém využít i k hlášení o komunálním životě a událostech v jejich okolí. Ty městské části, které o hlášení budou stát, se jich dočkají v březnu,“ upřesňuje primátor Žbánek.

Další články