Zde může být vaše reklama.

Historická fotografie Vodopád v Bezručových sadech od jara nebude! Kdy ho spustí?

Vodopád v Bezručových sadech od jara nebude! Kdy ho spustí?
Vodopád v Bezručových sadech v dobách, kdy ještě fungoval.

foto: Za krásnou Olomouc - archiv J. Jeništy

17. 02. 2021 - 12:25

Jarní etapa květinové výstavy Výstaviště Flora měla být po třiceti letech okamžikem, kdy po v současné době nefunkčním vodopádu v Bezručových začne opět stékat voda. Vzhledem k současné pandemické situaci tento plán Výstaviště Flora a Statutárního města Olomouc nevyjde, Olomoučané se na něj přesto mohou těšit už letos. A to v létě, v úvahu připadají dva termíny. Buď během Svátků města Olomouce, nebo v rámci akce Význání růžím.

Nápad na znovuspuštění vodopádu v Bezručových sadech oprášilo nově zvolené vedení města ve volbách na podzim 2018. První informace o tom, že chce magistrát vodopád znovu spustit, se objevily v únoru 2019.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Nový ředitel CATRIN, Banáš: Vědci z UP patří ke světové špičce

Podle původního plánu mělo ke spuštění dojít v létě minulého roku, k tomu nedošlo i kvůli pandemii koronaviru.

"Vodní prvky do městských parků určitě patří. Navíc Bezručovy sady jsou jedním z vůbec nejkrásnějších parků v Olomouci. Jsem přesvědčena, že obnovený vodopád dokáže nalákat zájem Olomoučanů i turistů. S jeho spuštěním počítáme spolu se zahájením jarní etapy výstavy Flora Olomouc,“ sdělila tehdy Večerníku náměstkyně primátora Markéta Záleská.

Dalším termínem, který pak město právě loni v létě avizovalo, bylo datum jarní etapy květinových výstav Výstaviště Flora v roce 2021. Už teď je ale jasné, že ani to se nestane.

"Znovuspuštění vodopádu v Bezručových sadech je předběžně plánováno na červen. Pravděpodobně bude slavnostní odhalení spojeno buď s akcí Svátky města Olomouce nebo s akcí v rozáriu Vyznání růžím," prozradila Kristýna Buchtová z oddělení marketingu a propagace Výstaviště Flora, na dotaz Večerníku.

Historie vodopádu v Bezručových sadech

Umělý vodopád v Bezručových sadech stékal od roku 1965 po skalách a hradbách před východem z parku do Kosinovy ulice, zakončený byl malým jezírkem. Bylo to u příležitosti dodnes legendární zahradnické výstavy – předchůdkyně současné Flory Olomouc. Poprvé se na ní podílelo mnoho zahraničních vystavovatelů, její součástí byla velká expozice soch rozmístěných v parcích.

Do Olomouce tenkrát během tří srpnových týdnů přijely stovky tisíc lidí. Vodopád pak zůstal funkční až do konce 80. let minulého století, umělé jezírko ještě o něco déle, ale už dvacet let je zasypané.

Zajímavostí je, že vodopád byl také velkou reklamou pro firmu Sigma Lutín, která poskytla čerpadla na vodu, která ji poháněla z jezírka zpět nahoru nad spád.

Historie květinových výstav na Floře

Květinové výstavy Flora Olomouc se pod tímto názvem konají od roku 1967. Tradice velkých květinových výstav však sahá ještě o pár let dále do historie, do roku 1958. Původně se květinové výstavy konaly jen v lichých letech. A to proto, že v sudých je pořádala Bratislava.

Další články