Zde může být vaše reklama.

Odběrové stany Vojenská nemocnice má dostatek materiálu díky dobrovolníkům

Vojenská nemocnice má dostatek materiálu díky dobrovolníkům

foto: Lukáš Blokša

27. 03. 2020 - 15:00

Vojenská nemocnice v Olomouci je jedním z míst, kde probíhá odběr vzorků pacientům, kteří by mohli mít koronavirus. Zároveň jsou pracovní týmy z nemocnice také v terénu a zásobují odběrové místo v Nových Zámcích u Litovle. Prakticky se tak nezastaví. Jaký prožili týden, popsal pro Hanácký Večerník ředitel nemocnice Martin Svoboda.

"Vojenská nemocnice poskytuje materiál a zčásti i personál pro odběrová místa. V současné době provozujeme vlastními silami a materiálem  odběrové místo u Klášterního Hradiska, stany jsou ze 153. ženijního praporu Olomouc- Chválkovice. Ve spolupráci s 6. polní nemocnicí a Centrem zdravotních služeb Prostějov provozujeme pojízdný odběrový terénní tým, jeho vytížení je poměrně intenzivní. Materiálem zásobujeme odběrové místo v Nových Zámcích u Litovle, sestry jsou z 6. polní nemocnice, místo je vybudováno péčí Vojenské policie Olomouc a za spolupráce Policie České republiky a je intenzivně vytíženo," popsal Svoboda, jakým způsobem zasahuje do života nemocnice pandemie koronaviru.

Je poměrně jasné, že v podobných časech nemohou nemocniční zařízení fungovat v běžném provozu. Jak provoz probíhá ve Vojenské nemocnici Olomouc?

"Provoz nemocnice ještě stále máme omezen na akutní a život zachraňující výkony, co jde, řešíme prostřednictvím e-receptu nebo e-neschopenky. 17. 3. 2020 jsme zavedli systém rotace skupin personálu na pracovišti s výměnou vždy po 4 dnech. Díky tomu jsme zatím neměli pozitivní záchyt z řad zaměstnanců. 20 zaměstnanců setrvává v karanténě v zajištěné oblasti Litovelska a Uničovska, několik našich zdravotníků právě končí cestovatelskou karanténu. Více než 70 zdravotníků máme na péči o dítě. Podle nového mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví chystáme rozdělení péče na péči o pacienty s infekcí a bez infekce, podle toho budeme muset upravit provoz," řekl.

Během začátku vypuknutí pandemie si mnohá zdravotnická zařízení stěžovala na nedostatek ochranných pomůcek. Podle Svobody se situace sice lepší, a to i díky dobrovolníkům, kteří například šijí roušky, ale i tak se občas některého zdravotnického materiálu nedostává.

"Zásobení pomůckami se zlepšilo a probíhá víceméně průběžně, něčeho máme dostatek, něčeho se nedostává, řešíme to ad hoc dle potřeby. Díky velké dobrovolnické aktivitě  máme dostatek látkových ústenek, mnoho podniků či podnikatelů, obcí či měst darovalo materiál, například pláštěnky, filtrační masky, ale i občerstvení nebo nápoje," uzavřel.

Další články