Zde může být vaše reklama.

Kabaret v centru Olomouce? To je bar Nabalkoně

Kabaret v centru Olomouce? To je bar Nabalkoně

foto: Archiv Nabalkoně

06. 04. 2020 - 06:00

Divadelní spolek Nabalkoně vznikl jako amatérsko-dramaťácký společek, který založila Markéta Králová, tehdy ještě Zborníková, spolu se svým bratrem a jejich společným kamarádem na univerzitní půdě v září 2012. Do roku 2015 se pak počítá první kapitola spolku, současná sestava se začala tvořit na podzim roku 2015 a společně funguje dodnes.

Od divadelních prken, kde spolek začínal, se zaměřili také na kabaretní formát a na podzim 2018 vznikl v centru jedinečný prostor, propojující kabaretní scénu s klasickým barem, kde si člověk může sednout a dát si pivo. I kabaretní scéna však v trpí momentální situací. Všichni však věří, že bude líp.
 
Nabalkoně Kabaretní scéna je místem, kde člověk může přijít jen tak, dát si pivo, či svůj oblíbený drink, ale zároveň se zde pravidelně konají tématické večery, kabaretní skeče a koncertní vystoupení. Svým zaměřením je tak právě tato kabaretní scéna, sídlící na Univerzitní ulici, jedinečnou. Jak vlastně vznikla myšlenka vlastního prostoru, kde si budou moct zájemci sednout, dát pivo, ale taky užít si trochu kultury?
 
"Na začátku sezóny 2017/2018 jsme premiérovali inscenaci Láskabaret aneb Tohle neměl nikdo číst. Bylo to poskládané z našich pubertálních autorských básní. Docela šílenost, když jsme to začali tvořit, tak se to mnohým vůbec nezdálo, někteří z toho projektu vycouvali úplně. Ale výsledek za mě opravdu stál za to a nám se zalíbila ta kabaretní maloforma – poezie, zpěv, tanec – taková koláž, série výstupů, které jsou nějak provázané. A krátce na to přišel Adam Suchánek s telefonním číslem na člověka, co pronajímal prostor na Kollárově náměstí. Že mu zavolá a že založíme kabaret. Tak jsme se o to začali zajímat, myšlenka se nám zalíbila, vlastní prostor, nezávislost… Ten prostor na Kollárce nevyšel, ale našli jsme bar na Univerzitní. Tak jsme dali dohromady plány, hodně naivní a optimistické, a podepsali smlouvu," prozradila principálka souboru Markéta Králová.
 
Myšlenka se nám zalíbila, vlastní prostor, nezávislost…Ten prostor na Kollárce nevyšel, ale našli jsme bar na Univerzitní. Tak jsme dali dohromady plány, hodně naivní a optimistické, a podepsali smlouvu.
 
Markéta Králová, principálka Nabalkoně 
To, že vytvořit podobný prostor a scénu není jednoduché, potvrzuje provozní Nabalkoně baru, který sídlí v Univerzitní ulici, Tereza Tvrdá.
 
"Já osobně považuji období budování a otevření Kabaretní scény za nejnáročnější období mého života. Tušili jsme, že to bude těžké, ale opravdu jsme si sáhli na dno. Bylo to pro nás náročné psychicky, fyzicky i finančně. A v neposlední řadě to samozřejmě prověří vztahy. V podmínkách jaké jsme měli, beru otevření a provoz vlastního prostoru za obrovský úspěch," řekla Tvrdá.
 
Pro scény, jako je ta v kabaretním baru, je důležité udržovat v současné situaci kontakt se svými fanoušky, kteří chodí na program, ale jen tak na pivo. O to se snaží i herci z Nabalkoně. Jak?
 
"Hlavně přes sociální sítě a pak vřelým osobním kontaktem přímo v baru nebo v divadlech. Tedy za normálních okolností. To se u nás pořád něco děje a tím, že je náš prostor komorní, tak ten kontakt jde jednoduše," řekla Markéta a Tereza ji doplňuje: "Řekla bych ale, že naše největší výsada je v komunikaci s hosty přímo u nás v baru. Kdykoliv k nám přijdete, vždycky narazíte na někoho z Nabalkoně a pokud nám to čas dovoluje, sdílíme prostor a program přímo s návštěvníky. Pokud u nás někdo byl na programu vícekrát, je velmi pravděpodobné, že už si stihl s někým z nás 'potykat'."
 
Pauza pro nás samozřejmě znamená vyřizování nutných nepříjemností, které karanténa způsobila téměř všem. Kromě toho se snažíme pracovat na obsahu, který jsme schopni k našim příznivcům přenést přes internet, takže takto vznikl nápad s videi na Youtube, které postupně zveřejňujeme. Dále plánujeme zveřejnit některé starší filmy a záznamy z naší dílny.
 
Tereza Tvrdá, provozní baru
Obě se pak shodují na tom, že i během pauzy mají spoustu věcí, které mohou pro svou milovanou kabaretní scénu dělat.
 
"Pauza pro nás samozřejmě znamená vyřizování nutných nepříjemností, které karanténa způsobila téměř všem. Kromě toho se snažíme pracovat na obsahu, který jsme schopni k našim příznivcům přenést přes internet, takže takto vznikl nápad s videi na Youtube, které postupně zveřejňujeme. Dále plánujeme zveřejnit některé starší filmy a záznamy z naší dílny. Také vymýšlíme, co dál, až tato pauza skončí. Stejně jako všichni, nevíme, co bude dál a jaký bude vývoj věcí. Doufáme a věříme, že se vše co nejdřív vrátí do starých kolejí, budeme moct bar znovu otevřít a navázat tam, kde jsme na začátku března skončili," prozradila Tereza. 
 
Na to, co bude, až budou moct svůj bar opět otevřít a přivítat pravidelné návštěvníky i nové tváře, se však jejich názory rozcházejí.
 
"Zatím nevíme. Netušíme, co bude, kdy bude. Kdy vláda otevře bary, až je otevře, budou lidi vůbec chtít jít do baru? Hrozně ráda bych řekla, že jasně, jakmile se otevře, naskočíme tam a budeme pokračovat v sezóně s velkou pompou. Ale trošku se bojím, že se to nestane. Kdoví, jestli tuhle krizi přežijeme. Já, ač jsem optimistka, vyhlížím září. A to kdoví jestli," takto vidí situaci principálka Markéta.
 
"Pokud všechno dobře dopadne, velká sláva to rozhodně bude. Myslím, že by nás mohly čekat akce podobné těm otvíracím na podzim 2018 a to bylo opravdu velká jízda," je o poznání optimističtější provozní baru Tereza.
 
Pokud patříte mezi fanoušky Nabalkoně, rozhodně se nemusíte stydět je podpořit ve veřejné sbírce, která je dostupná zde.

Další články