Zde může být vaše reklama.

Moravské divadlo uvede své představení online

Moravské divadlo uvede své představení online

foto: MDO

07. 04. 2020 - 12:00

V době, kdy jsou kvůli pandemii koronaviru divadelní budovy uzavřené, rozhodli se umělci Moravského divadla setkat se svými příznivci ve virtuálním hledišti. Činoherní inscenace Vzpoura nevěst se tak své derniéry dočká na monitorech počítačů či displejích mobilů a tabletů, a to ve čtvrtek 9. dubna od 18 hodin. On-line představení bude navíc využito k charitativním účelům, diváci mohou během sledování přispět na provoz mobilního hospice Nejste sami.

Inscenace Vzpoura nevěst se měla v neděli 29. března rozloučit s jevištěm Moravského divadla, plánovaná derniéra byla však kvůli uzavření divadelní budovy zrušená. Vedení divadla přišlo s nápadem, jak potěšit diváky, kteří se na tuto komedii tolik těšili, a současně pomoct dobré věci.

„Rozhodli jsme se zveřejnit záznam premiérového představení ze září 2017 s tím, že během sledování mohou diváci podpořit dobrou věc. Poté už zbývalo jen domluvit ve spolupráci s Magistrátem města Olomouce, s kterou organizací akci spojíme,“ uvedl ředitel Moravského divadla David Gerneš.

Vzpouru nevěst nastudovala se souborem činohry režisérka Janka Ryšánek Schmiedtová, která se na netradiční rozlučku s inscenací těší.

„Je pro mě velkým potěšením sledovat, jak i v krizových podmínkách fungují divadla pro své diváky. Ano, tu krásnou, podivně voňavou atmosféru u obrazovek počítačů zopakovat nelze, ale i tak má promítání inscenací smysl. My se tak alespoň důstojně rozloučíme s milovanou Vzpourou nevěst. Díky, že jsme mohli - a že stále můžeme,“ uvedla režisérka.

Představení Vzpoura nevěst bude možné zhlédnout ve čtvrtek 9. dubna od 18 hodin na webu Moravského divadla a na YouTube kanálu Moravského divadla. Během sledování mohou diváci přispět na provoz nestátní zdravotnické organizaci Nejste sami – mobilní hospic, jejímž hlavním posláním je poskytovat mobilní hospicovou péči v okolí Olomouce. Stačí zaslat na telefonní číslo 87 777 dárcovskou SMS ve tvaru DMS NEJSTE SAMI 30 nebo DMS DMS NEJSTE SAMI 60 nebo DMS NEJSTE SAMI 90 (cena DMS je 30 nebo 60 nebo 90 korun). Video se záznamem představení bude zveřejněné od 18:00 do 24:00.

„Těžká doba, kterou prožíváme, opět ukázala, že si umíme pomáhat. Pro herce je důležité publikum. A i když teď s nimi nemůžeme být v přímém kontaktu v Moravském divadle, věřím, že se nás diváků sejde doma co nejvíc a tento přenos si nenecháme ujít. Podpoříme tím nejen dobrou věc, ale zároveň dáme najevo, že naše divadlo a naše herce máme rádi. A že se těšíme, až pro nás zas brzo budou moct hrát,“ shrnula náměstkyně primátora Markéta Záleská.

Komedie Vzpoura nevěst autorek Janky Ryšánek Schmiedtové a Michaely Doleželové se odehrává v agentuře pro plánování svatebního dne s příznačným názvem Beremese.cz. Role klientek ztvárnily Vlasta Hartlová, Naděžda Chroboková-Tomicová, Vladimíra Včelná, Vendula Nováková a Daniela Klevetová. Dámskou hegemonii narušuje v jediné pánské roli Marek Pešl.

Další články