Zde může být vaše reklama.

Startuje festival reciátorů a divadel poezie Wolkrův Prostějov

Startuje festival reciátorů a divadel poezie Wolkrův Prostějov

14. 06. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Jako každý rok, třetí červnový týden, začíná dnes oblíbený festival Wolkrův Prostějov. Recitátoři a herci se sjedou z celé republiky do Prostějova, aby se setkali a navzájem si předvedli, co nejlepšího se na poli recitace a divadel poezie za poslední rok událo.

{perex}
Tradiční festival, jehož se koná již padesátý devátý ročník potrvá od úterý do soboty a uskuteční se na několika místech Prostějova – v radničním kulturním kubu Duha, v Městském divadle či ve studentském divadle Point. Festival však vyniká svou atmosférou – po celý týden vycházejí festivalové noviny, každý večer probíhá hudební program „U Kotěry na zahrádce" v prostorách zahrádky Národního domu, secesní perly architekta Jana Kotěra.


Hlavní část přehlídky má dvě části – sólové recitátory a divadla poezie. Ti, kteří se na „Wolkráku" setkají, již prošli výběrem v podobě krajských a možná i okresních postupových přehlídek. Nejlepší z nich se v sobotu stanou laureáty Wolkrova Prostějova. Recitátoři soutěží ve třech kategoriích dle věku, ta nejvyšší není věkové omezena, takže již není pravdou, že Wolkrův Prostějov je jen festivalem čistě a jen mladých lidí do třiceti let. V části divadel poezie se kromě cen poroty uděluje i cena diváka na základě hlasování, které probíhá po skončení při výstupu ze sálu.


Olomoucký kraj letos na přehlídce reprezentuje kus divadelního souboru Freak out, který funguje při prostějovské Základní umělecké škole Vladimíra Ambrose. Představení „Bubela" režisérky Hany Šprynarové vychází z literární předlohy dramatika pocházejícího z Prostějova – Michala Čunderleho. Představení o češtině bude možné zhlédnout v pátek 17. června v 18 hodin v prostorách kulturního klubu Duha na Školní ulici. Jak dopadne v konkurenci souborů z celé republiky, bude možné zjistit v sobotu na závěrečném věčeru, který začíná v 19 hodin.
Kromě soutěžních představení se vždy konají také divadla inspirativní. Ve čtvrtek v 19,30 hodin v Městském divadle tak vystoupí pražské Divadlo v Rytířské se svou inscenací Druhá smrt Johanky z Arku, kde hrají Vilma Cibulková, Ladislav Mrkvička a Stanislav Lehký.


Velkým lákadlem rovněž bude autorské čtení známé herečky Marie Doležalové, která bude číst ze své knihy Kafe a cigárko. Její příběh začal blogem ze života mladé nadějné herečky, setkal se s takovým úspěchem, že své zážitky vložila do knižní podoby. Čtení se koná ve středu v 21 hodin v přednáškovém sále Národního domu.

Celý program najdete zde.

-jač-

Další články