Zde může být vaše reklama.

Poslední noc s Claudií Tramtarie uvede první premiéru letošní sezony, už zítra

Tramtarie uvede první premiéru letošní sezony, už zítra

foto: Divadlo Tramtarie

30. 09. 2019 - 15:00

První premiérou Divadla Tramtarie v sezóně 2019/2020 je autorská komedie Poslední noc s Claudií.  Autorem hry a zároveň režisérem inscenace je umělecký šéf souboru Vladislav Kracík, v hlavní roli, přesněji řečeno trojroli, se představí Marek Zahradníček.  Premiéra se uskuteční v úterý 1. října v Divadle Tramtarie v Olomouci.

Komedie Poslední noc s Claudií je celkově čtvrtá autorská hra Vladislava Kracíka, která se v průběhu let objevila na repertoáru Tramtarie. Předchozí tituly I na Batmana občas padne smutek, Druhý život Veroniky i Po stopách něžného muže se vždy setkaly s velkým diváckým ohlasem, a zároveň byly, zejména u prvně zmiňovaného titulu, také mnohdy stylotvornými inscenacemi divadla.

Zatímco u předchozích Kracíkových her se v rámci žánru jednalo vždy o komedie třicátnické  či vztahové, Poslední noc s Claudií je směsí několika komediálních žánrů, která sahá od divadelní parodie, přes crazy komedii, situační komedii, až po kabaret či sci-fi. Dominantní žánrovou přísadou je ale ona crazy komedie, tedy komedie bláznivá, nezávazná, ztřeštěná.

„Věřím, že se diváci budou u Poslední noci s Claudií smát, je to komedie, i když řekněme trochu jiného typu. Zatímco Veronika a Něžní muži byly především komediemi o vztazích, nyní páchám crazy komedii, tedy komedii švihlou, bláznivou, střelenou. Hodně jsem se na to těšil, protože poslední dobou jsem v divadle pracoval na samých vážných, až tragických tématech, jakými byly Anna Karenina, Na Větrné hůrce, či Kupec benátský. Už jsem cítil, že je nutné vyrovnat si karmu nějakým lehčím žánrem a inscenací, kde se blbne a řádí," popisuje umělecký šéf divadla Vladislav Kracík.

Hra Poslední noc s Claudií je tvořena třemi příběhy a v každém z nich vystupuje v ústřední roli muž, kterému je kolem šedesátky. První je bývalý úspěšný sportovec, druhý je na mateřské dovolené a třetí zpěvák v nepříliš úspěšné rockové kapele. Všichni tři už toho mají hodně za sebou a ani jeden z nich se nenachází v nejšťastnější fázi svého života. V každém ze tří příběhu se každý z nich setká se smrtí. A ani jeden z nich netuší, že to je teprve začátek dalších problémů.

Stěžejní situací inscenace je tedy setkání člověka se smrtí a jakási anekdotická úvaha o tom, co je potom. Výrazným tématem inscenace je také Česko a češství. Není totiž náhodou, že všichni hlavní hrdinové jsou Češi a jejich původ sehraje nakonec zásadní roli v záchraně světa.      

Inscenace Poslední noc s Claudií je prostorem pro výrazné herecké výkony. Všechny tři ústřední postavy jsou napsány pro jednoho jediného herce, kterým je v tomto případě přední člen souboru Tramtarie Marek Zahradníček. Celkem vystupuje v inscenaci na padesát dalších postav, které jsou hrány pouhou pěticí herců. 

Autorem a režisérem inscenace je Vladislav Kracík, dramaturgem je hostující Martin Fahrner, pro kterého je to po Větrné Hůrce již druhá spolupráce s Tramtarií. Scénu a kostýmy vytvořila domácí výtvarnice Markéta Rosendorfová, hudbu složil Martin Peřina. Sound design vytvořil Rikki Beran, o pohybovou složku se postarali Eliška Holčapková a Daniel Bodlák. Kromě Marka Zahradníčka se v inscenaci představí Vít Pištěcký, Barbora Šebestíková, Tereza Toth Čápová, Dominika Hrazdílková a Václav Stojan.

Další články