Zde může být vaše reklama.

Jeden za všechny Tramtarijní Tři mušketýři hitem červnového festivalu

Tramtarijní Tři mušketýři hitem červnového festivalu

foto: divadlotramtarie.cz

07. 06. 2022 - 15:30

Dobrodružná komedie Tři mušketýři v režii Vladislava Kracíka je čtvrtou a poslední premiérou Divadla Tramtarie v této sezóně. Tento velkolepý dobrodružný kus zahájil již třetí ročník festivalu na Korunní pevnůstce a odstartuje tak 14tidenní divadelní maratón našlapaný divadelními zážitky.

Stejně jako předchozí ročníky zahájí i letos festival na Korunní pevnůstce očekávaná premiéra nejnovějšího kusu Divadla Tramtarie. Tentokrát ale nepůjde o komedii z doby koronavirové, na scénu totiž přichází nejslavnější příběh o lásce, přátelství, intrikách, odvaze a statečnosti z pera Alexandre Dumase staršího ve zbrusu novém a svěžím kabátě adaptace Vladislava Kracíka. Právě takoví totiž budou Tři mušketýři v Tramtarii, kteří diváky lákají na neotřelé a moderní pojetí a hlavně spoustu humoru. Ať už je to nápaditá a funkční scénografie Markéty Rosendorfové, podmanivá hudba Martina Peřiny nebo okouzlující kostýmy Jana C. Löbla, jedno je jasné, diváky žádná nudná klasika nečeká.

Ani moderní adaptace však tramtarijní Tři mušketýry nepřipravila o nabroušené kordy a mnoho napínavých soubojů. Bojovou stránku inscenace si vzal na starosti uznávaný choreograf bojových scén Daniel Bodlák, jehož práci diváci Tramtarie velmi dobře znají například z úspěšné černé komedie Divoké historky. Bodlák navíc spolupracuje i se zahraničními produkcemi a jeho choreografie mohou diváci Netflixu obdivovat třeba v seriálu Barbarians 2. V čele kaskadérů také spolupracoval na projektu Tři tygři ve filmu, který právě trhá divácké rekordy v kinech po celé republice. Tři mušketýři proto slibují našlapané bojové choreografie dělané přímo na míru této inscenaci. 

„Převést na jeviště Dumasovi Tři mušketýry byl vždycky jeden z mých divadelních snů. A jsem velmi rád, že nastal čas proměnit ho v realitu. Naším cílem bylo vytvořit velkolepou podívanou, kde se mísí témata a principy ryze komediální s celou řadou dalších žánrů od thrilleru po romantické drama. Vše je nakonec zabaleno do takového švihlého, střeštěného obalu, ale na to už jsou diváci Tramtarie jistě zvyklí.“ (Vladislav Kracík, režisér)

Mladý d´Artagnan se z rodné vesnice v Gaskoňsku vydává až do daleké Paříže, aby si splnil svůj sen a stal se mušketýrem. Po prvotních nesnázích zjišťuje, že to nebude tak snadné, jak se zprvu zdálo. Naštěstí se ale brzy seznámí s mušketýrskými legendami Athosem, Porthosem a Aramisem, kteří se s ním vydávají na cestu do Londýna, aby všichni společně pomohli krásné Constance, zachránili královnu a také čest celé Francie. Kardinálovi Richelieu a jeho nohsledům navzdory.

„Některé věci neztrácejí svou platnost v žádné době. Láska, přátelství, odvaha a hlavně legrace mezi takové věci určitě patří a jsou také hlavními motivy naší nejnovější inscenace. Věřím, že naši Tři mušketýři okouzlí diváky stejně, jako okouzlili nás, a přilákají je za námi na Korunní pevnůstku do víru léta, zábavy a divadla. “ (Tereza Matějková, dramaturgyně inscenace)

Režisérem inscenace je Vladislav Kracík, dramaturgyní Tereza Matějková. Hrají Marek Zahradníček, Vít Pištěcký, Miroslav Černý, Dominika Hrazdílková, Jana Drgová, Barbora Šebestíková, Alena Makayová, Tereza Toth Čápová a Petra Konev Čiháková. Autorkou scény je Markéta Rosendorfová, autorem kostýmů je Jan C. Löbl. Hudbu k inscenaci složil Martin Peřina.

Další články