Zde může být vaše reklama.

Venkovní divadelní scény v Olomouci skončily, přilákaly davy

Venkovní divadelní scény v Olomouci skončily, přilákaly davy

foto: Archiv Divadla Tramtarie a Moravského divadla Olomouc

01. 07. 2021 - 15:23

Hned na dvě venkovní divadelní scény mohli během června zavítat lidé v Olomouci. Hanácká metropole ve Smetanových sadech zněla divadelním uměním Moravského divadla Olomouc, v areálu Korunní pevnůstky pak úřadovalo Divadlo Tramtarie. A obě letní scény si získaly přízeň diváků a na představeních bývalo plno.

Moravské divadlo svůj program uzavřelo 30. června speciálním večerem ve stylu stand-up comedy s názvem Konečně zase můžeme! Ještě před tím, než se ale divadelníci pustili do díla, převzal si jeden z nich, sólista opery a operety Jakub Rousek cenu města Olomouce z rukou primátora Miroslava Žbánka.

 „Jsem rád, že mohu předat cenu skutečné osobnosti. Člověku, který má zásluhy v podobě dlouholetého přínosu na umělecké scéně u nás i v zahraničí, ale hlavně člověku, který myslí na druhé a dokáže vždy najít cestu, jak jim pomoci. Jakub Rousek stál hned od počátku pandemie za úžasným projektem, který v nelehké době dokázal vracet lidem do tváří úsměvy. Kromě organizování koncertů pro seniory neúnavně pomáhal také s rozvozem ochranných roušek tam, kde bylo potřeba,“ shrnul primátor.

Cenu předal také ředitel Moravského divadla Olomouc David Gerneš. Od něj si ji převzala členka kostýmního úseku, garderobiérka Ivana Čeplová.

„Na jaře loňského roku přišla Ivana Čeplová s iniciativou vyrábět v našem divadle ochranné roušky nejen pro zdravotníky. Patří jí za to obrovský dík, stejně tak oceňuji její nezištnou spolupráci s hemato-onkologickým oddělením Dětské kliniky Fakultní nemocnice Olomouc. Ivana Čeplová vyrobila pro dětské pacienty desítky obalů na infuze a další krásné dárky,“ zdůraznil ředitel Gerneš.

Tramtarii nezlomil ani vichr, který se pevnůstkou den před posledním vystoupením prohnal

Červen NAŽIVO si v areálu Korunní pevnůstky odehrálo Divadlo Tramtarie. A že šlo o opravdu živý měsíc, dokázal vichr, který se areál prohnal v noci ze 29. na 30. června. Po jeho řádění zůstala půlka pódia poničená, přesto se ho podařilo opravit a poslední představení pro diváky odehrát.

Ráno jsme vůbec nevěděli, jestli nebudeme muset ukončit festival o den dřív, všechny stany byly vzhůru nohama, polámané, vybavení gastra rozbité... nakonec jsme ale areál dali dokupy a večer si užili moc příjemné zakončení festivalu s představením Láska za koronu 2 a po něm i s živou hudbou,“ prozradila Petra Němečková, ředitelka Divadla Tramtarie.

Během celého měsíce pak divadlo uvedlo  dvě premiéry, zahrálo novinky z repertoáru i osvědčené tituly. Nechyběly pohádky pro rodiny s dětmi nebo představení pro střední školy, Tramtarie hostila i koncerty, například Moravskou filharmonii Olomouc nebo olomoucké kapely. V areálu vyrostla také Relax zóna, kterou si oblíbily rodiny s dětmi. Festival Červen NAŽIVO Divadla Tramtarie navštívilo téměř 5 tisíc diváků.

Další články