Zde může být vaše reklama.

Pokládali jsme nepříjemné otázky. Prý že nejednáme korektně, říká filharmonik Vojtěch Pospíšil

Pokládali jsme nepříjemné otázky. Prý že nejednáme korektně, říká filharmonik Vojtěch Pospíšil

07. 06. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Kauzu někteří místní politikové nazvali hlavním hitem okurkové sezóny. Ten výraz sám o sobě značí jejich nepochopení celé situace. Orchestr se vzbouřil proti svému řediteli, který dle tvrzení své opozice nevedl filharmonii zrovna korektně, a radní jakožto zřizovatelé to v podstatě zametali pod koberec. Alespoň podle tvrzení Vojtěcha Pospíšila.

banner tour

Co přestě se v Moravské filharmonii dělo?
Upozornili jsme jako odbory radnici na řadu rozsáhlých pochybení ředitele a managementu.  To bylo na podzim loňského roku. Jednalo se o pochybení ve všech možných rovinách. Na zaměstnance nejvíce dopadalo ze strany pana ředitele zastrašování a šíření strachu. Byla tam neznalost pracovněprávních předpisů, a absence jakékoli umělecké koncepce. Špatně naplánované koncertní zájezdy, nahodilá dramaturgie, ale také to, že ředitel a jeho náměstek provozovali vlastní umělecké agentury, přes které tahali některé kšefty, které mohla dělat Moravská filharmonie. V neposlední řadě musím zmínit velmi špatný marketing.

Jak jste to řešili? Upozornili jste město, a...
Upozornili jsme město, a co se týče provozování uměleckých agentur, podali jsme trestní oznámení. V písemné zprávě jsme o všem informovali náměstka Urbáška, a také Zastupitelstvo města. Město provedlo mimořádnou kontrolu hospodaření, při které kontroloři v ekonomické a účetní rovině dali za pravdu nám, ale do závěru nakonec napsali, že nebyly porušeny zásady hospodárnosti a efektivnosti. Všechna ostatní pochybení ředitele přecházeli zástupci města, tedy zřizovatele, mlčením. Situace vyeskalovala na jednání s primátorem Staňkem a náměstkem Urbáškem 19. května letošního roku, kdy dva nejvyšší představitelé města odešli od stolu uprostřed jednání.

Z důvodu?
Tvrdili, že nejednáme korektně. My to ale vnímáme tak, že jsme jen pokládali nepříjemné otázky.

Ředitel Kvapil rezignoval, koncert na náměstí jste tedy odehráli bez protestních triček. Jak vás to vlastně napadlo?
Měli jsme tento protest připravený už dlouho. Ale tohle jednání města nás utvrdilo v tom, že něco musíme podniknout. Že nám opravdu už nic jiného nezbývá. My jsme ten protest okopírovali od Slovinské filharmonie, líbil se nám, protože nejde o klasickou stávku, ale o mírumilovnou akci v tričkách, kterou jsme se snažili oživit pozitivně naladěným symbolem srdce a loga MFO.

Ještě před rezignací ředitele ale proběhla schůzka celého orchestru...
Ředitel ji svolal ihned po vyhlášení stávky. A měli na ni přijít i primátor s Urbáškem. Členové orchestru, kteří se ke stávce připojili, na ni už přišli v protestních tričkách, ale celá schůze probíhala ve velice bouřlivé a vypjaté atmosféře. My jsme ji už nevnímali jako běžné jednání, ale jako návštěvu představitelů města v jámě lvové.  Návštěva představitelů města a jejich právníků ale členy orchestru nepřesvědčila, ba naopak se přidali další.

Celý rozhovor v tištěném Hanáckém Večerníku 8.6.2017

Další články