Zde může být vaše reklama.

Historii a současnost charity propojil fotograf Jindřich Štreit

Historii a současnost charity propojil fotograf Jindřich Štreit

foto: Jindřich Štreit

08. 02. 2022 - 18:29

Století charitního díla na Moravě (1922/1992/2022), tak se jmenuje výstava fotografií Jindřicha Štreita a historických snímků z charity, která se uskuteční v  Olomouci v Galerii Biblio od 16. února do 12. března. Výstava nabídne jedinečnou příležitost přiblížit se kořenům profesionální Charity v kraji. Letos se v Olomouci v souvislosti s charitami slaví dvě významná výročí. Uplynulo 100 let od ustanovení dnešní Arcidiecézní charity Olomouc a 30 let od založení Charity Olomouc. Výstava přiblíží sociální a charitní péči v průběhu celého jednoho století.

Jubilea, která charity slaví, nabízí zdroj inspirace, ale také pohled do minulosti, ke kořenům sociální charitní práce. Zároveň díky historickým fotografiím výstava nabízí propojení minulosti se současností.

Pauza v činnosti Charity byla sice dlouhá, ale přesto můžeme mít stálé vědomí, že kořeníme hluboko v zajímavé a pestré minulosti. To je důvod, proč akce spojené s takovým zamyšlením mají obrovský smysl. Bohužel naše společnost se žene příliš dopředu a nestíháme se zastavit a ohlédnout,“ přibližuje Petr Prinz, ředitel Charity Olomouc.

Projekt Kde domov můj a Vzájemnosti

Fotograf Jindřich Štreit se s olomouckou Charitou setkává již řadu let.

Vážím si jejích aktivit, a to jak v Olomouci, tak i za hranicemi republiky. Jedním z projektů, na kterém jsme spolupracovali, byl cyklus fotografií Kde domov můj. Týkal se problematiky bezdomovectví. Ocenil jsem, jak moc se Charita stará o lidi bez domova, jak jim pomáhá a jaké služby jim nabízí. To jsem se snažil nafotografovat. Mnohokrát jsem charitní fotografie vystavoval, a tím upozorňoval na tuto neuvěřitelnou sociální pomoc,“ říká Jindřich Štreit u příležitosti příprav nové výstavy.

Výstava snímků v Galerii Biblio

Expozice bude doplněna o publikace se sociální tematikou z fondu Vědecké knihovny v Olomouci. Dobové předměty Svazu Charity zapůjčila olomoucká pobočka Zemského archivu v Opavě. Na výstavu mohou zájemci zavítat v otevírací době Vědecké knihovny v Olomouci od 17. února do 12. března 2022 v Galerii Biblio (Bezručova 2).

Další články